Hipertansiyon, tansiyon bulgularının normalin üzerinde seyretmesi durumudur.

Zaman zaman her bireyde görülebilen ve önemi olmayan tansiyon değerlerinin yükselmesi durumu kronik bir hal alırsa vücutta tehlike çanları başlamış demektir. Hipertansiyon birçok farklı nedenden ortaya çıkabilmektedir; kötü beslenme alışkanlığı, böbrek fonksiyonlarının yetersizliği, efor, kalp yetmezliği vb. Ancak altta yatan neden her ne olursa olsun sonuçlar benzerdir: atardamar yapısı bozulur, kalpte büyüme beklenir, kısmi felce neden olabilir, körlük ve beyin hasarı gelişimini tetikleyebilir, kalp krizi riskini artırır.  Hipertansiyon tedavi edilmezse kalp/damar, böbrek, beyin ve göz sağlığını olumsuz etkiler. Hipertansiyon durumunda bol sebze tüketimi çok önemlidir, kırmızı et tüketimini sınırlandırmalıyız ve yemek hazırlanma aşamasında zeytin yağı tüketimi oldukça önemlidir.