Şeker tüketimi vücutta kısa süreli mutluluk ve enerji artışı yaratabilir. Bazı araştırmalar şekerin Kokain kadar bağımlılık yapıcı olduğunu öne sürüyor. İnsanlar genellikle şekerin getirdiği dopamin salınımından keyif alırlar.

Ancak şekerin bağımlılık yapıcı doğası nedeniyle obezite ve diyabet gibi uzun vadeli sağlık etkileri aşırı şeker tüketimi riski oluşturur. Diğer kompulsiyonlara veya davranışsal bağımlılıklara benzer şekilde şeker bağımlılığı da depresyon hali, kaygı ve strese sahip kişiler için ayrıca risklidir.

Ayrıca sürekli yorgunluk çeken kişiler karbonhidrat açısından zengin şekerli gıdalara yönelebilir. Şeker vücutta endorfin salgılar ve vücuttaki diğer kimyasallarla birleşerek enerji artışına neden olur. Birisi zihinsel olarak şekeri enerji sağlama yardımı ile ilişkilendirdiğinde ona bağımlı hale gelebilir (genellikle istemeden). İnsanlar sinirlilik, duygusal çöküntüler ve diğer durumları dengelemek için canı şeker çekmeye başlayabilir. Bu noktada genellikle beslenme alışkanlıkları üzerinde çok az kontrol vardır ve şeker bağımlılığı gelişmiştir.