DASH, Hipertansiyonu Durdurmak için Diyet Yaklaşımları anlamına gelir. DASH diyeti, hipertansiyon olarak da adlandırılan yüksek tansiyonu önlemeye veya tedavi etmeye yardımcı olmak için tasarlanmış sağlıklı bir beslenme planıdır. Ayrıca düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol olarak adlandırılan kalp hastalığına bağlı kolesterolün düşürülmesine de yardımcı olabilir.

Yüksek tansiyon ve yüksek LDL kolesterol düzeyleri, kalp hastalığı ve felç için iki önemli risk faktörüdür.

DASH diyetindeki besinler potasyum, kalsiyum ve magnezyum mineralleri açısından zengindir. DASH diyeti sebze, meyve ve tam tahıllara odaklanır. Yağsız veya az yağlı süt ürünleri, balık, kümes hayvanları, fasulye ve kuruyemişleri içerir. Diyet, sodyum oranı yüksek gıdaları sınırlar. Aynı zamanda yağlı etler ve tam yağlı süt ürünleri gibi ilave şeker ve doymuş yağları da sınırlar.

DASH diyeti ve sodyum

Standart DASH diyeti, tuzu günde 2.300 miligram (mg) ile sınırlar. Bu miktar 1 çay kaşığı sofra tuzundaki sodyum miktarına yakındır.

Düşük sodyumlu DASH'in diyeti, sodyumu günde 1.500 mg ile sınırlandırır.  Hangi sodyum seviyesinin sizin için uygun olduğuna emin olmak için uzmanınızla görüşmelisiniz. 

DASH diyeti: Ne yenir?

DASH diyeti ne yeneceğine dair seçenekler sunan dengeli bir beslenme planıdır. Diyet yaşam boyu sağlıklı bir beslenme tarzı oluşturmaya yardımcı olur. Özel yiyecek ve içeceklere gerek yoktur. Diyetteki yiyecekler marketlerde ve çoğu restoranda bulunmaktadır.

•    Potasyum, kalsiyum, magnezyum, lif ve protein açısından zengindir
•    Doymuş yağ oranı düşüktür
•    Tuz oranı düşük
Genel olarak DASH diyeti, vücudumuzun ihtiyaç duyuduğu vitamin ve minerali sağlarken bizi kalp- damar hastalıklarından korumaya yardımcıdır.