Su ayak izleri, gıda ve diğer ürünlerin üretiminde tüketilen su miktarını (farklı türlerde) değerlendirmek için Su Ayak İzi Ağı tarafından geliştirilmiştir .
Su ayak izleri, gıda ve diğer ürünlerin üretiminde tüketilen su miktarını (farklı türlerde) değerlendirmek için Su Ayak İzi Ağı tarafından geliştirilmiştir . Su ayak izi üç ayrı hesaplamadan oluşur:
• Mavi Su Ayak İzi : Bir ürünü üretmek için gereken (buharlaştırılan veya doğrudan kullanılan) yüzey suyu ve yeraltı suyu miktarı. Gıda için bu esas olarak ekin sulama anlamına gelir.
• Yeşil Su Ayak İzi : Bir öğeyi yapmak için gereken (buharlaştırılan veya doğrudan kullanılan) yağmur suyu miktarı. Gıda için bu ekinlerin yalnızca yağmur suyu aldığı kuru tarım anlamına gelir.
• Gri Su Ayak İzi : Kirleticileri seyreltmek ve suyu EPA su kalite standartlarını karşılayacak kadar saf hale getirmek için gereken tatlı su miktarı. Gıda için su tarımsal akış veya topraktan sızma nedeniyle kirlenmiş su anlamındadır.
Kısacası tarımın su kaynakları üzerinde önemli bir etkisi vardır ve insanların bireysel su ayak izleri hiçbir zaman sıfıra yaklaşmayacak olsa da her birimiz ne kadar çok et, süt ve işlenmiş gıda tüketirsek o kadar çok su kullanırız ve su ayak izimiz o kadar artar. Bu nedenle belirli bir gıda maddesi için su ayak izinin çeşitli bileşenlerinin nasıl hesaplandığını anlamak önemlidir.