Fonksiyonel gıdalar, sağlığa yararlı etkileri kanıtlanmış, uygun miktarlarda tüketilen biyolojik olarak aktif bileşikler içeren doğal veya işlenmiş gıdalar olarak tanımlanmaktadır.

Probiyotikle zenginleştirilmiş gıdalar, insan vücudunda sağlıklı etkiler yaratacak şekilde mikrobiyotayı değiştirebilen yeterli miktarda canlı mikroorganizma (porsiyon başına en az 9 log10 cfu) taşıyan ürünler olarak tanımlanır. Bu besinler, beslenme durumlarının yanı sıra sağlık yararları nedeniyle en popüler fonksiyonel gıdalardan biri olarak kabul edilir. Probiyotik gıdaların, küresel fonksiyonel gıda pazarının yaklaşık %65’ine sahip olduğu belirtilmektedir.

Probiyotikler, yeterince tüketildiğinde sağlığa yararlı etkiler sağlayan canlı mikroorganizmaların tek veya karışık kültürleridir. Probiyotikler  bağışıklık etkileri, tercih edilen mikroorganizmaların büyümesini hızlandırma, potansiyel olarak zararlı bakteri popülasyonunu azaltma ve vücudun doğal savunma mekanizmalarını güçlendirme gibi insan bağırsak florası üzerindeki farklı faydalı etkilere sahiptir.