Kalbin organlara yetememesi durumunda kalp kası daha fazla çalışmaya ve efor harcamaya başlar bir süre sonra hacimce büyümesi beklenen kalp zamanla vücut için yetersiz olur.
Kalp Yetmezliğinde önerilen birkaç farklı beslenme modeli bulunmaktadır. Hemen hepsinde temel hedef olası semptomların ortadan kaldırılmasına yöneliktir ancak beslenme tedavisinin bireye özgü olması gerektiği unutulmamalıdır. Kalp yetmezliği denilince akla ilk gelen beslenme modeli olan Akdeniz Diyetini incelediğimizde görmekteyiz ki karbonhidrat, protein ve yağ oranı dengelidir. Bunun yanı sıra kızartma ve hayvansal yağ kaynaklarını tüketimi düşüktür ki bu yolla kanda kolesterol seviyelerini düşürmek hedeflenir. Lif,vitamin ve mineral bakımından zengin olan sebze tüketimi desteklenir, ayrıca ılımlı meyve tüketimi önerilir. Akdeniz diyeti yüksek balık ve beyaz tüketimini içermektedir. Buna karşın kırmızı et tüketimi oldukça azdır. Fermente gıdaların alımını teşfikleyen bir diyet modeli olan Akdeniz diyetinde ılımlı şarap tüketimi önerilmektedir. Ancak birkaç farklı topluma göre modifiye akdeniz diyet tipleri olduğu unutulmamalıdır. Örneğin Türkiye’de yaşayan ve akdeniz diyetine uyumlu olan bireylerde şarap tüketimi genellikle düşüktür. Genel özelliklerine baktığımızda geleneksel akdeniz diyeti fenolik bileşiklerden zengindir ve bu sayede kalp sağlığını korumada oldukça etkilidir.