Çölyak hastalığı, buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir protein olan gluten tüketimine karşı gelişen bağışıklık reaksiyonudur.
Çölyak hastalığınız varsa, gluten yemek ince bağırsağınızda bağışıklık tepkisini tetikler. Zamanla bu reaksiyon ince bağırsağınızın astarına zarar verir ve bazı besinleri emmesini önler (malabsorpsiyon). Bağırsak hasarı sıklıkla ishal, yorgunluk, kilo kaybı, şişkinlik ve anemiye neden olur ve ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Çocuklarda malabsorpsiyon, yetişkinlerde görülen semptomlara neden olmasının yanı sıra büyüme ve gelişmeyi etkileyebilir.
Dünya çapında her 100 kişiden 1'ini etkilediği tahmin edilmektedir, ancak yalnızca yaklaşık %30'u doğru teşhis edilmiştir.
Çölyak hastalığı olan insanlar glüten (buğday, çavdar ve arpada bulunan bir protein) yediğinde ince bağırsakta bir bağışıklık tepkisi oluşur.
Bunun sonucunda ince bağırsağı kaplayan ve besin emilimini destekleyen villuslarda (küçük parmak benzeri çıkıntılar) hasar oluşur. Villus hasar gördüğünde, besinler vücuda düzgün bir şekilde emilemez.
Yarın Çölyakta beslenmeyi göreceğiz.