Yeni yılın ilk yazısı ile merhaba, bu yıl hepimize sağlık, huzur, mutluluk getirsin. Bugün aralıklı oruç beslenmesine değineceğim. Birçok diyet ne yiyeceğinize odaklanır ancak aralıklı oruç tamamen ne zaman yediğinizle ilgilidir.
Aralıklı oruç ile sadece belirli bir süre boyunca yemek yiyorsunuz. Hergün belirli saatler aralığında yemek yiyebiliyorsunuz. Aralıklı oruç tutmanın birkaç farklı yolu vardır, ancak bunların tümü yemek yemek ve oruç tutmak için düzenli zaman dilimleri seçmeye dayanır.
Örneğin her gün yalnızca sekiz saatlik bir süre boyunca yemek yemeyi deneyebilir ve geri kalanında oruç tutabilirsiniz. Ya da haftada iki gün sadece bir öğün yemek yemeyi tercih edebilirsiniz. Birçok farklı aralıklı oruç programı vardır. Ortalama 8 saatlik açlıktan sonra vucudun şeker depoları tükeniyor ve enerji kullanımı için yağ yakımı başlıyor. Vücudun aralıklı oruç tutmaya alışması iki ila dört hafta sürebilmekte. Yeni rutine alışırken kendinizi aç veya huysuz hissedebilirsiniz. Ancak uyum sürecini atlattıktan sonra kendinizi daha iyi hissetmeniz ve beslenme planına bağlı kalmanız oldukça olası. Aralıklı orucun en belirgin özelliği yağ yakımını arttırmak olsada bununla sınırlı değil. Aralıklı oruç sırasında organları tip 2 diyabet, kalp hastalığı, yaşa bağlı nörodejeneratif bozukluklar, inflamatuar bağırsak hastalığı ve birçok kanser gibi kronik hastalıklara karşı koruyucu etkileri mevcut. Ancak beslenmenin bireye özgü olması gerektiği unutulmamalı.
Bazı insanlar aralıklı oruç tutmaktan kaçınmalıdır:
- 18 yaşın altındaki çocuklar ve gençler
- Hamile veya emziren kadınlar
- İnsülin alan tip 1 diyabetli insanlar
- Yeme bozukluğu öyküsü olanlar
Aralıklı orucun farklı insanlar üzerinde farklı etkileri olabileceğini unutmayın. Aralıklı oruca başladıktan sonra olağandışı endişe, baş ağrısı, mide bulantısı veya başka semptomlar yaşamaya başlarsanız mutlaka bir sağlık profesyoneline danışın. Beslenmeniz sağlığınıza, sağlığınız mutluluğunuza neden olsun.