Hadis-i şerifte “Bu ay öyle bir aydır ki, ilk günleri rahmet, ortası af ve mağfiret, sonu Cehennemden azat olmaktır.” buyurulan, on bir ayın sultanı Ramazan ayına erişmiş bulunuyoruz. Ramazan yanmak demektir. Çünkü bu ayda oruç tutan ve günahlarına tövbe edenlerin günahları yanar, yok olur.

Hicret’in ikinci senesinde bu ayda oruç tutmak farz oldu. Peygamber efendimiz ve mübarek arkadaşları, oruç tutulan bu ilk Ramazan ayının 12’inci gününde Bedir Muharebesi için Medine’den çıktılar. Cenab-ı Hakk’a şükürler olsun ki biz talihli Müslümanlar oruç tutulan 1443’üncü Ramazan ayını idrak ediyor ve İslam’ın beş şartından biri olan oruç ibadetini yerine getiriyoruz.

KADİR GECESİ

Mukaddes kitabımız Kur’ân-ı Kerîm Peygamber efendimize Ramazan ayı içinde olan Kadir Gecesi gelmeye başlamıştır. Kur’ân-ı Kerîm’deki 114 sureden biri olan Kadir suresi, özel olarak Kadir Gecesi hakkında indirilmiştir. Cenab-ı Hak bu surede meâlen şöyle buyuruyor:

“Şüphesiz biz Kur’ân’ı Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Cebrail, bütün emirleri yerine getirmek için inerler. O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir.” (Kadir 97/1-5)

Kadir Gecesi’nin Ramazan ayının kaçıncı gecesi olduğu bildirilmemiştir. Ancak İslam âlimlerinin bu hususta keşifleri vardır. İmam-ı Şâfi’î hazretleri Ramazan’ın on yedinci, İmam-ı A’zam Ebû Hanîfe hazretleri yirmi yedinci gecesi olması çok vaki olur dedi. Yirmi ile otuzuncu geceleri arasında arayınız denildi.

80 SENE İBADETE BEDEL

Kur’ân-ı Kerîm’de verilen rakamdan yola çıkarsak 1000 ay, hicrî 83 seneden fazla bir müddeti gösterir ki miladi olarak 81 seneye yakın bir süredir. Cenabı Hakk’ın bir lütfu olarak ömrü boyunca bir defa bile Kadir Gecesi’ni bulup o geceyi layıkıyla ihya eden bir kişi, bütün ömrünü taat ve ibadetle geçirmiş gibi sevap kazanmaktadır.

Peki, mübarek bir gecenin ihya edilmesi ne demektir? Mevlânâ Muhammed Rebhâmî Riyâdu’n-Nâsıhîn kitabında büyük İslam âlimi İmam-ı Nevevî hazretlerinden naklen şöyle bildiriyor: “Gecenin on iki kısmından bir kısmını -yani bir saat kadar- ihya etmek, yani okumak, kılmak, dua etmek, bütün geceyi ihya etmek olur.”

EN KESTİRME YOL

Kadir Gecesi’ni bulmanın en kestirme ve emniyetli yolu, Ramazan ayının bütün gecelerini ihya etmek olsa gerektir. Zaten Ramazan ayının bütün gün ve geceleri çok kıymetlidir. Büyük İslam âlimi İmam-ı Rabbânî hazretleri Mektûbât kitabının birinci cilt, 162. mektubunda şöyle buyuruyor:

“Mübarek Ramazan ayında da bütün iyilikler, bütün bereketler bulunur. Her iyilik, her bereket, Allahü teâlânın zatından gelmekte, onun şü’ûnlarından hâsıl olmaktadır. Her kusur, her kötülük de mahlûkların zatlarından ve sıfatlarından hâsıl olmaktadır. Nisâ sûresinin 78. âyetinde meâlen, “Sana gelen her güzel şey, Allahü teâlâdan gelmektedir. Sana gelen her kötülük de kendindendir.” buyuruldu. Bunun için, bu aydaki iyiliklerin, bereketlerin hepsi, Allahü teâlânın zatındaki üstünlüklerden gelmektedir. Bu üstünlüklerin hepsi de ‘kelâm’ şânında bulunmaktadır. Kur’ân-ı Kerîm, bu ‘kelâm’ şânının hakikatinin hepsinden hâsıl olmuştur. Bundan dolayı, bu mübarek ayın, Kur’ân-ı Kerîm ile tam bağlılığı vardır. Çünkü, Kur’ân-ı Kerîm’de bütün üstünlükler bulunmaktadır. Bu ayda da o üstünlüklerden hâsıl olan bütün iyilikler bulunmaktadır. Bu bağlılıktan dolayı, Kur’ân-ı Kerîm bu ayda nazil oldu. Bakara sûresinin 185. âyetinde meâlen, “Kur’ân-ı Kerîm, Ramazan ayında indirildi.” buyuruldu. Kadir Gecesi bu aydadır. Bu ayın özüdür. Kadir gecesi, çekirdeğin içi gibidir. Ramazan ayı da kabuğu gibidir. Bunun için, bir kimse, bu ayı saygılı, iyi geçirerek bu ayın iyiliklerine, bereketlerine kavuşursa, bu senesi iyi geçerek hayırlı ve bereketli olur. Allahü teâlâ, hepimizi bu mübarek ayın iyiliklerine, bereketlerine kavuştursun. Her birimize bundan büyük pay versin!”