Yaşamın ilk yıllarında beslenme oldukça önemlidir. Çünkü gelecek yıllardaki beslenmemizi direkt olarak etkiler.
Beslenme vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin ögelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılmasıdır.
Bir günlük beslenme içeriği karbonhidrat, protein, yağ, vitaminler, mineraller ve su açısından yeterli ve dengeli olmalıdır. Bu dönemde çocukların yaşam boyu sürecek beslenme alışkanlıklarının temeli atılır.
Çocuğun yaşına ve gelişimine uygun davranmak, beslenme saatlerini mutsuz hale getirmemek, yaşam boyu doğru davranışlar geliştirmelerini sağlayacak alışkanlıklar kazandırmak oldukça önemlidir.
Günlük beslenme içeriğinin et, yumurta, kuru baklagiller besin grubundan 2-3 porsiyon; süt ve süt ürünleri besin grubundan 2-3 porsiyon ; ekmek ve tahıl besin grubundan 6-9 porsiyon ; sebze ve meyve besin grubundan 3-4 porsiyon olması önerilmektedir. Ancak unutulmamalıdır beslenme kişiye özeldir ve ihtiyaçlar bireysel değişkenlik gösterebilir.
Çocuklar düzenli ve öğün atlamadan beslenmelidir. Çocuğun sürekli olarak tek bir besini fazla miktarda tüketmesi önlenmeli, sınırlama getirilmelidir. Örneğin çok fazla süt tüketen çocukta, süt tüketimi günde 500 mL’yi aşmamalıdır.
Yiyecekleri tabağına gereksiniminden fazla konulmamalıdır. Özellikle sebze yemeklerini karışık yemekler yerine sade yemekler sunulması sağlıklı beslenme davranışı edinilmesini kolaylaştırır. Ara Öğünlerde şeker, bisküvi, çay, gazoz, kolalı içecekler verilmemelidir. Bunlara alternatif olarak kuru kayısı, kuru incir Muz, elma, cherry domates gibi tüketimi kolay yiyecekler tüketilebilir.
Havuç ve salatalık dilimleri eğlenceli bir ara öğün olabilir. Çocuğun gelişimi için kendi kendine yemek yeme alışkanlığı kazandırılmalıdır Omega 3 ve Omega 6 yönünden zengin gıdalar; Ceviz, badem, brokoli , keten tohumu beslenme çantasına eklenmelidir. Çünkü bu yağ asitleri vucudumuz için elzemdir ve vucudumuzda sentezlenemez bu nedenle dış kaynaklardan almak zorundayız. Özellikle balıktan alınan yağ asitleri çocukların zihin gelişimine önemli şekilde etkilediği ve dikkat dağınıklığı gibi rahatsızlıklara engel olduğu için haftada 2 defa balık tüketimi önerilmektedir.
Beslenmeniz sağlığınıza, sağlığınız mutluluğunuza neden olsun..