Bu satırları kaleme aldığım şu dakikalarda 7,7 şiddetindeki ilk depremin üzerinden yedi gün geçmiş, sekizinci günden de 11 saat geride kalmıştı. İnanılacak gibi değil ama göçük altında 178 saat bekledikten sonra canlı kurtarılan depremzede haberleri hâlâ geliyordu.

Büyük felaketin sekizinci gününde ne yazık ki can kaybı 32 bine ulaşmış durumda. Bu rakam ülkemiz için büyük bir insan kaynağı kaybını işaret ediyor. Her meslekten yetişmiş insanlarımızı maalesef yitirmiş bulunuyoruz. Mesela sosyal medyada paylaşılan bir listede, depremde hayatını kaybeden 55 doktorumuzun ismi yazılı. Bütün deprem şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.

TOPYEKÛN SEFERBERLİK

Sevindirici olan şu ki bütün bir ülke olarak 85 milyon, bu korkunç felaket karşısında kenetlendik. Devlet, bütün kurum ve kuruluşlarıyla deprem bölgesinde olduğu gibi sivil toplum örgütleri de daha ilk saatlerden itibaren üzerlerine düşeni fazlasıyla yaptılar, hâlen de yapmaktalar. Bazı siyasiler ve sosyal medya figürlerinden çıkan çatlak sesleri ise önemsemiyorum. Gün, insanımızın moralini ve maneviyatı bozma değil herkesin elinden geldiği ölçüde bu büyük dayanışmaya destek verme günüdür.

YURT DIŞINDAN DA DESTEK

Bu arada yurt dışından gelen desteği de zikretmemiz lazım. Daha düne kadar neredeyse savaş durumuna geldiğimiz Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias bizzat gelerek mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile deprem bölgesini ziyaret etti. Katar Emiri Temim Al Sânî ise depremden sonra ülkemizi ziyaret eden ilk devlet başkanı oldu. 77 ülkeden gelen 10 bin civarında kişi ekipler hâlinde bölgedeki faaliyetlerine devam ediyorlar.

YARALAR SARILACAK

Deprem bölgesinde 240 bin civarında kişi, görevli olarak arama, kurtarma ve diğer faaliyetleri yürütüyor. Emniyet Genel Müdürlüğünün 73 bin personeli, Türk Silahlı Kuvvetlerinin 25 bin personeli aktif olarak bölgede bulunuyor. Emniyeti sağlamak adına 85 bin bekçinin bölgede sürekli olarak görev yapacağı gelen haberler arasında. TSK 99 uçak, 60 helikopter ve 24 gemiyle gece gündüz çalışıyor. Hasarlı olan Hatay Havaalanı da açıldı ve ilk olarak TSK’ya ait uçak buraya indi. Bölgede 155 bin çadır kurulmuş durumda. THY, bölge havaalanlarıyla diğer havaalanları arasında nerdeyse kesintisiz bir hava koridoru oluşurdu. GSM şirketleri bir ay süreyle bedava hizmet verecek. Bu saydıklarım, devlet ve millet olarak nasıl bir dayanışma içinde olduğumuzu gösteren örneklerden sadece bazıları.

DEPREM BİLİM KURULU

Yaşadığımız bu büyük felaketten muhakkak ilave dersler çıkarıp bundan sonraki depremlerde daha az can ve mal kaybı vermek adına bazı adımların atılacağından hiç şüphem yok. Ancak acizane bir teklifimiz olacak. Pandemi döneminde nasıl bir Sağlık Bilim Kurulu kuruldu ise üzerinde yaşadığımız coğrafyanın bir gerçeği olan deprem konusunda da aynı uygulamaya gidilmesinin çok faydalı olacağı kanaatindeyim. Böylece geniş katılımlı bir istişare mekanizması oluşturularak takip edilecek hareket tarzı sağlıklı bir şekilde tespit edilmiş olur. Ayrıca deprem konusunda televizyonlarda neredeyse birbirine zıt görüş ve düşünceler öne sürülerek insanımızda bir kafa karışıklığı yaşanmasının önüne geçilmiş olur.