Yıllar boyunca D vitamini iskelet büyümesi ve güçlü kemiklerle ilişkilendirilmiştir.

20. Yüzyılın başlarında uygunsuz kemik gelişimi ile karakterize bir çocukluk hastalığı olan raşitizmin diyette yağda çözünen faktör D veya ultraviyole ışığa maruz kalmasıyla önlenebileceği gösterildi. Diyet faktörüne vurgu yapıldı ve raşitizm üzerinde iyileştirici etkisi olan keşfedilmiş bu bileşik D vitamini olarak adlandırıldı.

Eksikliğinde Raşitizm ve Osteomalasia gelişir. Raşitizm’de kemikler yumuşar ve kolay bükülebilir bir hal alır. Erken çocukluk döneminde gelişirse x ve o bacak olarak adlandırılan bacaklarda şekil bozukluğuna neden olur. Raşitizmin aksine Osteomalasia daha çok yetişkinlerde görülür. Bu hastalıkta kemikler çok daha yumuşaktır. Çok doğum yapan kadınlarda, yetersiz ve dengesiz beslenenlerde ve kapalı ortamda uzun süre bulunan ve güneşten yararlanamayan bireylerde eksikliği düşünülmektedir. D vitamini, öncelikle hayvansal gıdalar, özellikle karaciğer, dana eti ve yumurta (özellikle yumurta sarısı) tarafından sağlanır. Süt, peynir ve tereyağı gibi süt ürünleri ve ringa balığı, somon balığı, ton balığı ve sardalye gibi bazı tuzlu su balıkları zengin kaynakları arasındadır. Amerika Birleşik Devletlerinde, süt, yoğurt, peynir ve margarin gibi seçilmiş yiyeceklerin yanı sıra bazı portakal suyu, ekmek ve tahıllar D vitamini ile güçlendirilir.

D vitaminini yeterli miktarda almak tüm yaş grupları için oldukça önemlidir. Kış aylarında Güneş ışınlarının açısına bağlı olarak d vitamini aktivasyonu düşer. Bu nedenle özellikle kış dönemi d vitamini alımına dikkat etmeliyiz.