Kökeni Doğu Avrupa ve Güneybatı Asya'nın bazı bölgeleridir. Adı, yemekten sonra iyi hissetmek anlamına gelen Türkçe "keyif" kelimesinden gelmektedir. Bu, geleneksel olarak inek sütü veya keçi sütü ile yapılan fermente bir içecektir.

Süte kefir taneleri eklenerek yapılır. Kefir taneleri görünüşte karnabahara benzeyen maya ve laktik asit bakterilerinin tahıl benzeri kolonileridir.

Yaklaşık 24 saat boyunca kefir tanelerindeki mikroorganizmalar çoğalır ve sütteki şekerleri fermente ederek kefir haline getirir.

Daha sonra taneler sıvıdan çıkarılır ve tekrar kullanılabilir. Başka bir deyişle kefir içecektir ancak kefir taneleri içeceği üretmek için kullanılan başlangıç kültürüdür.

Mayasındaki laktik asit bakterileri, sütün laktozunu laktik aside dönüştürür. Kefir tadını yoğurt gibi ekşi yapan şey budur ancak daha ince bir kıvama sahiptir. Kefir ayrıca sağlık yararlarına katkıda bulunan organik asitler ve peptitler de dahil olmak üzere çok çeşitli biyoaktif bileşikler içerir.  

Kefirin süt içermeyen versiyonları hindistancevizi suyu, hindistancevizi sütü veya diğer tatlı sıvılarla yapılabilir. Bunlar süt bazlı kefir ile aynı besin profiline sahip olmayacaktır