Bugün probiyotikler üzerine yazacağım. Probiyotikler, özellikle gastrointestinal sistemde mikrobiyal dengeyi iyileştirmek için uygulanan patojenik olmayan canlı mikroorganizmalardır.

 Probiyotikler yararlı etkilerini bağırsak pH’ını düşürmek, patojenik organizmalar tarafından kolonizasyonu ve istilayı azaltmak ve konakçı bağışıklık tepkisini değiştirmek dahil olmak üzere çeşitli mekanizmalar yoluyla gösterirler.

Yararlı bir etki elde etmek için alınması gereken minimum mikroorganizma sayısı konusunda bir fikir birliği yoktur; bununla birlikte bir probiyotik, yeterli bağırsak kolonizasyonunun meydana gelme şansını artırmak için tipik olarak birkaç milyar mikroorganizma içermelidir.

Probiyotik takviyeleri sinir sistemi, gastrointestinal sistem, humoral sistem ve bunlarla ilişkili bir çok mekanizmayı etkileyebilmektedir. Bir suşun farklı gruplarda farklı etkileri olabileceği gibi aynı grup üzerine kullanılan dozu da önemlidir. Probiyotikler yaşayan mikroorganizmalardır ve mikrobiyota dengesinde aktif rol alırlar.