Mide mukozasının akut ya da kronik yüzeysel erozyonlarıdır. Zamanında tedavi edilmezse ülserler de dahil olmak üzere birçok komplikasyona yol açabilecek ciddi bir tablodur. Kabızlık hali hastalık tedavisini zorlaştırır.

Gastrit durumu, şiddetli demir eksikliği anemisi olan hastaların yarısında bulunur. Gastritin ana belirtileri iştahsızlık, bulantı, kusma, baş ağrısı ve baş dönmesidir. Ayrıca mide bölgesinde ağrı ve rahatsızlık hissi vardır. Daha kronik vakalarda, özellikle yemeklerden sonra karında dolgunluk hissi olması beklenir. Uzun süreli tedavi edilmeme durumunda kilo kaybı, anemi ve mide kanaması görülmesi olasıdır.

Hem akut hem de kronik gastrit vakalarınında tedaviye erken başlanması önemlidir. Birçok farklı komite gastrit tedavisinde fasting diyet olarak bilinen açlık ve yeme kısıtlaması gerektiren tedavi protokolünü önerir. Bu tedavi kesinlikle hastanede gözetim altında yapılmalıdır. Akut tabloda 2-3 günlük fasting diyet genellikle yeterli olurken, kronik gastrit durumda tedavinin 7 gün hatta bazen daha uzun sürmesi beklenebilir. Alternatif olarak, kaydedilen ilerlemeye bağlı olarak kısa fasting beslenme modelleri 1-2 ay aralıklarla tekrarlanabilir. Beslenme planı ilk aşamada büyük ölçüde meyve suyalarından oluşmaktadır. Bu sayede tahriş edici maddelerin alımı bir kerede etkili bir şekilde durdurulur, mide dinlendirilir ve iltihaplanmaya neden olan toksik durumun azalmasına izin verilir. Açlık ile eliminasyon artar ve sistemde biriken toksik maddenin fazlası atılır.

Akut semptomlar azaldıktan sonra, hasta üç gün daha tamamen meyve diyeti almalıdır. Elma, armut, üzüm, greyfurt, portakal, ananas, şeftali ve kavun gibi sulu meyveler bu dönemde beş saatlik aralıklarla alınabilir. Hasta daha sonra yavaş yavaş üç temel gıda grubunun dengeli bir diyetine başlayabilir. Bu süreçte beslenme planı; tohumlar, kabuklu yemişler, tahıllar, sebzeler ve meyvelerden oluşmalıdır.

Birey alkol, nikotin, baharat ve çeşniler, etli yiyecekler, biberler, ekşi şeyler, turşu, demli çay ve kahve kullanmaktan kaçınmalıdır. Ayrıca bu dönemde tatlı, hamur işi, kek ve gazlı içecek tüketimi önerilmemektedir. Kaliteli protein kaynağı olarak Lor ve süzme peynir serbestçe kullanılmalıdır.

Havuç suyunun ıspanak suyu ile kombinasyon halinde tüketilmesi gastrit tedavisinde faydalı bulunmaktadır. 200 ml ıspanak suyu 300 ml havuç suyu ile karıştırılmalıdır. Aynı öğünde çok fazla farklı yiyecek karıştırılmamalıdır. Yemekler gece yatmadan en az iki saat önce alınmalıdır. Günde en az sekiz bardak su alınmalı, ancak su tüketimi mide pH’ını değiştirdiği ve sindirimi geciktirdiği için su yemeklerle birlikte tüketilmemelidir. Her şeyden önce, yemek yerken acele etmekten kaçınılmalı ve yemekler hoş ve rahat bir ortamda servis edilmelidir. Hindistan cevizi suyu gastritin tedavisinde etkinliği kanıtlanmış bir gıdadır. Mideye gerekli vitamin ve mineral sağlarken midenin dinlemesine olanak verir. İlk 24 saat süresince sadece Hindistan cevizi suyu tüketimi mideye normal durumuna dönmede büyük yardımcı olacaktır. Pirinç unu ezmesi, akut gastrit vakalarında bir başka etkili gıdadır.