Bugünün konusu: Demir eksikliği anemisi. Türk toplumunda oldukça yaygın rastlanan bu durum: yorgunluk, uyku hali, konsantrasyon eksikliği ile kendini göstermekte. Demir eksikliği anemisi vücudunuzda hemoglobin üretmek için yeterli demir bulunmadığında ortaya çıkar.

Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinin kana kırmızı rengini veren ve kırmızı kan hücrelerinin oksijenli kanı vücudunuzun her yerine taşımasını sağlayan kısımdır. Yeterince demir tüketmiyorsanız veya çok fazla demir kaybediyorsanız vücudunuz yeterli hemoglobin üretemez. Bunun sonucu olarak demir eksikliği anemisi gelişebilir.

Kanama, diyet ile yeterli demir alamama, vucutta emilim problemleri ve gebelik demir eksikliği görülme oranını artırır. Ayrıca çocukluk döneminde insanlar uygun büyüme ve gelişme için diyetlerinde daha fazla demire ihtiyaç duyarlar. Çölyak hastalığı gibi bir bağırsak bozukluğunuz varsa demir emilim problemi yaşamanız mümkün. Kadın cinsiyetinden olmak da demir eksikliği anemisi riskini arttırmakta. Son olarak vejetaryen bireyler ve çok sık kan bağışı yapan bireyler de demir eksikliği anemisi için risk altında.

Hafif demir eksikliği anemisi genellikle komplikasyonlara neden olmaz. Bununla birlikte tedavi edilmediği takdirde demir eksikliği anemisi şiddetli hale gelebilir ve ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bunlardan ilki kalp yetmezliği: demir bedenin oksijen gereksinimi karşılamakla sorumludur. Eksikliği durumunda kalp daha fazla çalışmak zorunda kalıyor ve bu durum uzun vadede kalp sağlığını tehlikeye atabilir. Gebe kadınlarda ciddi demir eksikliği anemisi, erken doğumlar ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerle ilişkilendirilmiştir. Ancak doğum öncesi bakımlarının bir parçası olarak demir takviyesi alan hamile kadınlarda durum önlenebilir. Bebeklerde ve çocuklarda ciddi demir eksikliği anemisi büyüme ve gelişmede gecikmeye neden olabilir. 
Demir açısından zengin gıdaları tercih ederek demir eksikliği anemisi riskinizi azaltabilirsiniz.

Demir en fazla et grubunda bulunmakta: Kırmızı et, beyaz et, balık. Ayrıca, fasulye, ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler; kuru üzüm ve kayısı gibi kuru meyveler; demir takviyeli tahıllar, ekmek ve makarna da yüksek oranda demir içerir.
Vücudunuz etten diğer kaynaklardan aldığından daha fazla demir emer. Et tüketmiyorsanız demir emilimini arttırmak için demir içerek diğer gıdalar ile birlikte yüksek c vitamini içeren gıdalar tüketebilirsiniz. Portakal suyu gibi narenciye sularında bulunan C vitamini vücudunuzun diyet demirini daha iyi emmesine yardımcı olur. C vitamini ayrıca: brokoli, greyfurt, kivi, kavun, biberler, çilek, mandalina ve domateste yüksek oranda bulunur. 

Beslenmeniz sağlılığınıza, sağlığınız mutluluğunuza neden olsun.