CHP, 31 Mart zaferinden sonra parti içindeki güç savaşlarıyla çalkalanıyor. İmamoğlu’na yakın isimler cumhurbaşkanlığı için çalışırken, Erdoğan Toprak ise Rıza Akpolat’ı İBB Başkanı yapmak için harekete geçti. Kılıçdaroğlu sonrası parti içinde eski dostlar düşman oldu.

31 Mart’ı kazanan CHP kendi içinde yaşadığı güç savaşları ile birlik görüntüsünden çok uzak bir tablo sergiliyor. Partinin önde gelen isimlerine açılan siyasi davalar ve siyasi yasak ihtimallerinden faydalanmak isteyen bir grup tartışmaları körüklemiş durumda. 

Yerel seçimde birinci parti çıkarak, büyük bir sürpriz yapan Cumhuriyet Halk Partisi, bu zaferin ardından yeniden ve derin iç çatışmalarla boğuşuyor. 14-28 Mayıs seçimleri sonrası gidilen CHP kurultayında Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı birleşen gruplar, 31 Mart sonrası birbirine düştü. 2028’de cumhurbaşkanlığı seçimleri için Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş ve Özgür Özel’in alacağı ve alma ihtimali olan pozisyonlar özellikle İstanbul siyasetinde kırılmalar yarattı. 

ESKİ DOSTLAR DÜŞMAN OLDU

İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’na yakın belediye başkanları cumhurbaşkanı adayının İmamoğlu olması konusunda ciddi çalışmalar içinde. Ancak bir yandan da Ekrem İmamoğlu’na siyasi yasak gelmesi ihtimali olan ‘ahmak’ davası, CHP’nin İstanbul ve merkez siyasetinde eski dostları düşman etti. 

Yıllarca Kemal Kılıçdaroğlu’nun A Takımı’nın önde gelen isimlerinden olan Erdoğan Toprak’ın Ekrem İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olması ya da siyasi yasak gelmesi ihtimali üzerinden İBB’nin yeni başkanının Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat olması için düğmeye bastı. 

Toprak, İstanbul Levent’teki ofisinde sık sık İBB Meclis üyelerini ağırlıyor. İstanbul’da 4-5 belediyede etkili olan Toprak’ın yaklaşık 60 civarı meclis üyesine Rıza Akpolat’ın İBB Başkanı olması yönünde telkinler verdiği iddialar arasında. 

SİNEM DEDETAŞ’IN CEVABI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise bu durumdan oldukça rahatsız. Geçtiğimiz günlerde Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş’ın “Ekrem İmamoğlu, cumhurbaşkanı adayı olursa İBB Başkanı olmaya hazır mısınız’ sorusuna hazırım sözleri Ekrem İmamoğlu’nun Erdoğan Toprak’ın bu çalışmasına cevabı olarak yorumlanıyor. 

ABİ KARDEŞ BİRBİRİNE GÜVENMİYOR

Erdoğan Toprak’ın ve Rıza Akpolat’ın İstanbul siyasetinde yürüttüğü bu çalışma, İmamoğlu’nun CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e olan güvenini yitirmesine neden oldu. Kendisine siyasi yasak gelme ihtimali bulunan İmamoğlu, tüm bu rahatsızlıklarını CHP’nin 7’inci Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na aktardı. Bunun yanı sıra Özgür Özel’in normalleşme siyaseti de Ekrem İmamoğlu’nu rahatsız ediyor. 

Erdoğan Toprak ekibinin İstanbul İl Başkanı seçtirdiği Özgür Çelik ise tüm bu çatışmaların ortasında arabulucu olmaya çalışıyor. Ekrem İmamoğlu ile Özgür Özel arasındaki buzları eritmeye çalışan İstanbul İl Başkanı’nın bağlı olduğu ekibin Erdoğan Toprak ve Rıza Akpolat olması İmamoğlu’nun nazarında bu çabaları geçersiz durumda bırakıyor. 

DÜĞÜN DÜĞÜMÜ

Özgür Çelik’in geçtiğimiz günlerde Tuzla’da eski ilçe başkanı Hasan Uzunyayla’nın oğlunun düğününe davetli olduğu halde katılmaması bunun yanı sıra Erdoğan Toprak’a siyasi yakınlığı olan kimsenin düğünde olmaması dikkat çeken detaylardan. 

CHP’nin 7’inci Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı düğüne aynı gün İmamoğlu’nun da katılması, o gün İstanbul’da olmalarına rağmen Özgür Çelik ve Özgür Özel’in katılmaması dikkat çeken detaylardan. 

Söz konusu düğünde Kemal Kılıçdaroğlu’na yakın olan isimlerin Ekrem İmamoğlu ile selamlaşmaları ve diyalog kurmaları iki taraf arasındaki buzların erimeye başladığının işareti. 

KILIÇDAROĞLU SONRASI PARAMPARÇA

Ancak cumhurbaşkanı adaylığı tartışmalarında Mansur Yavaş da ciddi bir iddia koymaya başladı. Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul siyasetindeki karışıklığın yanı sıra merkezde de Mansur Yavaş, Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel’in cumhurbaşkanı adaylığı tartışmalarıyla parçalı bir görüntü veriyor. 

Tüm bu tartışmaların ortasında CHP’nin 7’inci Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise bu çatışmaların partiye zarar verdiği görüşüne sahip. Seçimlere 4 yıl varken CHP’nin bu tartışmalarla enerji kaybetmesi ve Özgür Özel’in seçimde hezimete uğrayan iktidara normalleşme siyasetiyle nefes aldırmasını yanlış bulan Kılıçdaroğlu’nu tedirgin ediyor.