Türk halkında oldukça yaygın olan ve gün geçtikçe yaygınlaşmaya devam eden bir konuyu ele alacağız: Diyabet.
Diyabet halk arasında şeker hastalığı olarakta bilinmekte. Kan glikoz seviyesinin normal sınırların üzerinde olması durumunda uzun vadede bireyde diyabet gelişebilir. Beslenme ve fiziksel aktivite diyabetiniz olduğunda sağlıklı bir yaşam sürdürmeniz için oldukça önemnlidir. Ayrıca sağlıklı beslenmek ve beslenme takibi yapmak, aktif bir yaşam sürdürmek kan şekeri seviyenizi hedef aralıkta tutmanıza yardımcı olabilir . Kan şekerinizi yönetmek için yediklerinizi ve içtiklerinizi fiziksel aktivite ve varsa diyabet ilaçları ile dengelemeniz gerekir. Ne yemeyi seçtiğiniz, ne kadar yediğiniz, ne zaman yediğiniz kan şekeri seviyenizi sağlık ekibinizin önerdiği aralıkta tutmada önemlidir.
Diyabet için özel bir diyet yoktur. Ancak yediğiniz yiyecekler sadece diyabetinizi nasıl yöneteceğiniz konusunda değil aynı zamanda kendinizi ne kadar iyi hissettiğiniz ve ne kadar enerjiniz olduğu konusunda da fark yaratır.
Diyabet tanısı aldıktan sonra temel besin gruplarında dengeli beslenmeniz oldukça önemli.Haftanın çoğu gününde iyi beslenmek ve fiziksel olarak aktif olmak size yardımcı olabilir.
Diyabet tanısı aldıktan sonra neler yapmalıyım?
• kan şekeri seviyenizi, kan basıncınızı ve kolesterolünüzü hedef aralıklarınızda tutun
• kilo verin veya sağlıklı kiloda kalın
• diyabete bağlı problemleri önlemek veya geciktirmek için fiziksel aktivite yapın
• iyi hissetmek ve daha fazla enerjiye sahip olmak için sosyal hobi edinin çünkü stresin diyabet üzerindeki olumsuz etkileri kanıtlanmış
Diyabet hastası olmanın sevdiğiniz yiyeceklerden vazgeçmek anlamına geldiğinden endişe duyabilirsiniz. Diyabet tanısı aldıktan sonra da sevdiğiniz yiyecekleri hala yiyebilirsiniz ancak daha küçük porsiyonlar yemeniz veya daha az sıklıkta yemek yemeniz gerekebilir.
Diyabetle yemek yemenin anahtarı tüm besin gruplarından doğru porsiyonlarda çeşitli sağlıklı yiyecekler yemektir.
Kanola ve zeytinyağı gibi oda sıcaklığında sıvı olan yağlar, fındık ve tohumlar, somon, ton balığı ve uskumru gibi kalp dostu balıklar ve avokadonun diyabet üzerine olumlu etkileri bulunmakta ancak unutulmamalıdır ki bu besin gruplarını da gereğinden fazla tüketmemiz sağlığımızı olumsuz etkileyebilir.
Yemek pişirirken tereyağı, krema, margarin veya hayvansal yağlar yerine sıvı yağ kullanın.
Ayrıca:
• Kızarmış yiyecekler, doymuş yağ ve trans yağ oranı yüksek diğer yiyecekler
• Yüksek sodyumlu veya tuz oranı yüksek yiyecekler
• Unlu mamuller, şekerleme ve dondurma gibi tatlılar
• Meyve suyu, enerji içecekleri gibi ilave şeker içeren içeceklerden uzak durmalısınız.
Diyabet tanısı almış bireyler beslenmelerine ve yaşam tarzlarına dikkat ettiği sürece uzun yıllar hiçbir sağlık problemi yaşamadan yaşamlarını sürdürebilmekte. Hastalığınız getirdiği olası sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için sağlıklı beslenin. Beslenmeniz sağlığınıza, sağlığınız mutluluğunuza neden olsun