Üsküdar Belediyesi tarafından her sene geleneksel olarak düzenlenen Üsküdar Kitap Fuarı’nın 8’incisi, 29 Nisan 2023 tarihinde Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan açılış töreniyle kapılarını kitapseverlere açtı. Dokuz gün boyunca açık olacak fuarı ziyaret için son gün 7 Mayıs.

İlki 2015 yılında gerçekleştirilen ve her yıl artan ziyaretçi sayısıyla Anadolu yakasının en büyük kitap fuarı olma özelliğini taşıyan fuar, pandemi sebebiyle 2021 yılında yapılamadı. Her yıl şubat ayında yapılan fuar, 11 ilimizi etkileyen ve 50 bini aşkın kişinin vefat ettiği büyük deprem felaketinin akabinde bu sene üç ay kadar ertelendi.

ÜSKÜDAR’IN TAŞI TOPRAĞI KİTAP

Üsküdar Kitap Fuarı’nın bu seneki sloganı “Üsküdar’ın Taşı Toprağı Kitap”. “İstanbul’a her gelen bir şekilde rızkını kazanır” manasında kullanılan “İstanbul’un taşı torağı altın” deyiminden esinlenerek belirlenen slogan, Üsküdar için kitabın önemini ifade ediyor.

Tarihi milattan önce 675 senelerine kadar inen, en eski yerleşim yerlerinden Üsküdar, özellikle Osmanlı devrinde de âlimlerin ve paşaların yaşamak için tercih ettiği bir kültür ve sanat merkeziydi. Çok sayıda cami, saray, kasır, köşk, yalı, çeşme ve daha nice tarihî eseri bünyesinde barındıran Üsküdar tam bir müze-şehirdir. 75 hektarlık bir alanı kaplayan ve edebiyatımızda insan hayatındaki son durağın ifadesinde bolca kullanılan sembol mekânlardan Karacaahmet Mezarlığı da yine Üsküdar’dadır.

OKUYUCULARIMLA BULUŞTUM

Bu sene iki salon halinde düzenlenen fuara 120 tane seçkin yayınevi katılıyor. Kitapseverler yayınevlerinin stantlarında indirimli olarak satılan kitapları, sevdikleri yazarlara imzalatabiliyor. 500 kadar yazarın imza günleri, fuarın internet sitesinde ilan edilmiş durumda. Ayrıca fuarın yapıldığı Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinin çeşitli salonlarında, tanınmış yazarların katıldığı panel ve söyleşiler dokuz gün boyunca devam ediyor.

Bu kapsamda ben de üç adet kitabımı yayınlayan BKY Yayınlarının (Babıali Kültür Yayıncılığı) standında, 1 Mayıs günü okuyucularımla buluştum. İlk defa katıldığım bu fuarın havasını çok samimi buldum. Fuar salonlarını dolduran gerçek kitap kurtları, ileriye dönük ümitlerimizi canlı tutan, gözleri ışıl ışıl, meraklı lise ve üniversite öğrencileriyle sohbet etme imkânı buldum. Dost ve ahbapların standı ziyaretleri ise ayrıca eski günlerin yâd edilmesi fırsatını verdi.

ÜÇ KİTABIM

İmza günümde BKY Yayınlarından çıkan üç kitabımı okuyucularım için imzaladım. Bunlardan ilk olarak 2007’de yayınlanan “Padişah Anneleri-Eserleriyle Valide Sultanlar” kitabım beş baskı yapmış, tespit edebildiğim kadarıyla beş doktora tezi, 11 yüksek lisans tezi, çok sayıda kitap, makale ve bildiride atıf yapılmış, bu konuda referans bir eser.

2009’da basılan “Son Saraylı- Şehzade Osman Ertuğrul Efendi”, tanışıp görüşme imkânı bulduğum Sultan II. Abdülhamid Han’ın torunu merhum Şehzade Osman Ertuğrul Efendi’nin hayatını anlatıyor.

2017 basımlı “Bir Muallimenin Gözünden Sultan Reşad Sarayı” ise Dârülmuallimât’tan (Kız Öğretmen Okulu) yeni mezun bir genç kız olarak 1915’te saraya girmiş, devrin padişahı Sultan Mehmed Reşad Han’ın torunları olan şehzade ve sultanlara öğretmenlik yapmış Safiye Ünüvar Hanımefendi’nin hatıraları ve benim yaptığım 100 sayfa kadar ilaveler.

Bu arada maliyetlerin artması sebebiyle kitap fiyatlarının çok yükseldiğini, sabit gelirli vatandaşlarımızın ve öğrencilerin kitap almakta zorlandıkları gözlemledim. Çok daha uygun meslekler varken para kazanmak için en zor belki de imkânsız olan bir yolu tercih eden yayınevleri de sıkıntıda. Su gibi, ekmek gibi hayati bir ihtiyaç olan kitap fiyatlarının daha fazla yükselmemesi için devletimizin en kısa zamanda gerekli tedbirleri alacağına inanıyorum.