Son zamanlarda, dünyanın kontrolden çıktığını mı düşünüyorsunuz? Haberler sizi kızgın, sinirli, endişeli veya korkmuş hissettiriyor mu? Dünyanın kaosunu kavramak, bize hayata daha manevi bir yaklaşım geliştirmemizi sağlar.
Bizi “mümkün olan en yüksek enerjilerle buluşturur” Fiziksel dünyanın birçok zorluğunda gezinmek için ihtiyaç duyduğumuz ilham ve cesareti bulmak için bu enerjiden yararlanabiliriz.
Yüksek benliklerimizden yaşama zorluğunu üstlendiğimizde, otomatik olarak daha dirençli hale geliriz. Esneklik, değişime, strese, sıkıntıya ve krize uyum sağlama yeteneğidir. Aynı zamanda, kendini keşfetme ve kendini tanıma hizmetinde olumsuz deneyimleri kullanma yeteneğidir. Sıkıntı yoluyla, dirençli insanlar kendilerine ve başkalarına karşı daha nazik, daha akıllı, daha şefkatli ve daha bağışlayıcı olurlar. Ancak, "bir kas inşa etmek gibi, dayanıklılığınızı artırmak da zaman ve niyet gerektirir" bu nedenle içsel bir özellik veya kişilik özelliği öneren "esneklik” yerine öğrenilebilecek ve uygulanabilecek bir dizi başa çıkma becerisi geliştirebiliriz.
Soyut kavramları (küçük benlik, daha büyük benlik ve esneklik gibi) daha ilişkilendirilebilir hale getirmenin bir yolu, gerçek insanların yaşamlarında nasıl rol oynadıklarını görmektir. Son zamanlarda holokosttan kurtulanların anılarını okuyorum. Onları ilham verici buluyorum ve bu sıkıntılı zamanlarda bana umut veriyor.
Kaybettiklerimize dikkat etmek ya da hala sahip olduklarımıza odaklanmak karardır. Acı, düşmanlık ve kızgınlığına izin vermek veya masum, şefkatli, iyimser ve sevgi dolu olan tarafımız ise seçimdir. Acı çekmek evrenseldir, ancak mağduriyet isteğe bağlıdır. Senden başka kimse seni kurban edemez. Başımıza gelenler yüzünden değil, mağduriyetimize tutunmayı seçtiğimiz zaman mağdur oluyoruz. Uyaran ve tepki arasında bir boşluk ve bu alanda seçme gücümüz vardır. Buna cevabımız büyümemiz ve özgürlüğümüzdür.
Bu yaklaşımı uygulamak için test edilmiş manevi geleneklere dayanan stratejiler vardır.
1. Sev ve sevil.
2. Hayatınızda bir anlam ve amaç duygusu yarat.
3. İçsel değeriniz duygusuna dayalı olarak iyi bir benlik saygısı geliştir.
4. İç huzuru ve neşeyi bul.
5. Koşulsuz olarak ruhun cömertliğini geliştir.
6. Hizmet et.
Hayatımızı bu stratejiler etrafında yapılandırmak için çaba harcarsak, zorluklara karşı dayanabilecek ve bundan ders alabilecek daha sevgi dolu, dirençli insanlar olacağız.