Audrey Hepburn 1950'lerde şöhrete yükselen, döneminin en büyük aktrislerinden biriydi. 1953'te Hepburn, tek bir performansla Akademi Ödülü, Altın Küre Ödülü ve BAFTA Ödülü kazanan ilk aktris oldu.

Audrey Hepburn 1950'lerde şöhrete yükselen, döneminin en büyük aktrislerinden biriydi. 1953'te Hepburn, tek bir performansla Akademi Ödülü, Altın Küre Ödülü ve BAFTA Ödülü kazanan ilk aktris oldu: Romantik komedi Roman Holiday'deki başrolü. Emmy, Grammy, Oscar ve Tony. 1960'lara gelindiğinde, yılda ortalama birden fazla yeni film çekiyordu ve herkesin tahminine göre, önümüzdeki on yıllarda bir film yıldızı olma yolunda ilerliyordu.

Ama sonra komik bir şey oldu: Oyunculuğu bıraktı. Hepburn, 30'lu yaşlarında ve popülaritesinin zirvesinde olmasına rağmen, 1967'den sonra filmlerde oynamayı bıraktı. Sonraki 25 yılını, Birleşmiş Milletler'in savaştan zarar görmüş ülkelerdeki çocuklara gıda ve sağlık hizmeti sağlayan kolu olan UNICEF için yorulmadan çalışarak geçirdi. Aralık 1992'de çabalarından dolayı Amerika Birleşik Devletleri'nin en yüksek sivil ödülü olan Başkanlık Özgürlük Madalyası ile ödüllendirildi. 

Zamanınızı en iyi nasıl geçireceğinize nasıl karar verirsiniz? Başka bir deyişle, ilerleme kaydetmek sadece üretken olmakla ilgili değildir. Doğru şeyler üzerinde üretken olmakla ilgilidir. Ama "doğru şeylerin" ne olduğuna nasıl karar verirsiniz? En güvenilir yaklaşımlardan biri, daha yaygın olarak 80/20 Kuralı olarak bilinen Pareto İlkesini kullanmaktır.

80/20 Kuralı, belirli bir alanda, sonuçların çoğunu az sayıda şeyin açıkladığını belirtir. Hayatınıza ve işinize uygulandığında, 80/20 Kuralı "önemsiz olan çok sayıdaki yaşamsal azınlığı" birbirinden ayırmanıza yardımcı olabilir.

Örneğin, işletme sahipleri, gelirin çoğunluğunun bir avuç önemli müşteriden geldiğini keşfedebilir. 80/20 Kuralı, en etkili hareket tarzının, yalnızca bu müşterilere hizmet etmeye (ve onlar gibi başkalarını bulmaya) odaklanmak veya başkalarına hizmet etmeyi bırakmak ya da müşterilerin çoğunluğunun yavaş yavaş kaybolmasına izin vermek olduğunu tavsiye eder. 

Aynı strateji, tersine çevirme alıştırması yaparsanız ve sorunlarınızın kaynaklarına bakarsanız yararlı olabilir. Şikayetlerinizin çoğunun bir avuç sorunlu müşteriden geldiğini görebilirsiniz. 80/20 Kuralı, bu istemcileri kovarak müşteri hizmetleri taleplerinden oluşan birikmiş listenizi temizlemenizi önerir.

80/20 Kuralı, son etkinliğinize göre hesaplanır ve belirlenir. Herhangi bir anda zamanınızın "en yüksek değerli" kullanımı, önceki becerilerinize ve mevcut fırsatlarınıza bağlı olacaktır. 80/20 Kuralı, geçmişinizdeki yararlı şeyleri bulmanıza ve gelecekte daha fazlasını elde etmenize yardımcı olacaktır. Ancak geleceğinizin geçmişinizden daha fazla olmasını istemiyorsanız, farklı bir yaklaşıma ihtiyacınız var. Etkili olmanın dezavantajı, genellikle geleceğiniz yerine geçmişiniz için optimizasyon yapmanızdır.

İşte iyi haber: yeterince pratik ve yeterli zaman verildiğinde, daha önce etkisiz görünen şey çok etkili olabilir. Pratik yaptığın şeyde iyi olursun. Yeni bir beceri öğrenme ya da yeni bir şirket kurma ya da herhangi bir türden yeni bir maceraya atılma süreci, genellikle ilk başta zamanın etkisiz bir şekilde kullanılması gibi görünecektir. Zaten yapmayı bildiğiniz diğer şeylerle karşılaştırıldığında, yeni şey zaman kaybı gibi görünecektir. Ama bu yanlış bir karar olduğu anlamına gelmez.