Eisenhower hayal edebileceğiniz en üretken hayatlardan birini yaşadı. Amerika Birleşik Devletleri'nin 34. Başkanıydı ve 1953'ten 1961'e kadar iki dönem görev yaptı. Görevde bulunduğu süre boyunca, Amerika Birleşik Devletleri'nde Eyaletlerarası Karayolu Sisteminin geliştirilmesine, internetin (DARPA) kullanıma sunulmasına doğrudan yol açan programlar başlattı), uzayın keşfi (NASA) ve alternatif enerji kaynaklarının barışçıl kullanımı (Atomik Enerji Yasası) onun döneminde başladı. 


Eisenhower, başkan olmadan önce Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'nda beş yıldızlı bir generaldi, II. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'daki Müttefik Kuvvetlerin Yüksek Komutanı olarak görev yaptı ve Kuzey Afrika, Fransa ve Almanya'nın işgallerinin planlanması ve yürütülmesinden sorumluydu.
Eisenhower, üretkenliğini yalnızca haftalarca veya aylarca değil, onlarca yıl boyunca sürdürme konusunda inanılmaz bir yeteneğe sahipti. Bu nedenle zaman yönetimi, görev yönetimi ve üretkenlik yöntemlerinin birçok kişi tarafından incelenmesi şaşırtıcı değil.
En ünlü üretkenlik stratejisi, Eisenhower Kutusu (veya Eisenhower Matrisi) olarak bilinir ve şu anda kullanabileceğiniz basit bir karar verme aracıdır. Nasıl daha üretken olabileceğimizi ve Eisenhower'ın stratejisinin nasıl işlediğini konuşalım.
Eisenhower Kutusu: Nasıl Daha Üretken Olunur? Eisenhower'ın harekete geçme ve görevlerinizi organize etme stratejisi basittir. Aşağıdaki karar matrisini kullanarak eylemlerinizi dört olasılığa göre ayıracaksınız.
Acil ve önemli (hemen yapacağınız işler), Önemli, ancak acil değil (daha sonra yapmayı planlayacağınız görevler), Acil, ancak önemli değil (başka birine devredeceğiniz görevler), Ne acil ne de önemli (ortadan kaldıracağınız görevler). Bu matrisin en güzel yanı, geniş üretkenlik planları (“Her hafta zamanımı nasıl geçirmeliyim?”) ve daha küçük, günlük planlar (“Bugün ne yapmalıyım?”) için kullanılabilmesidir.
Acil görevler, tepki vermeniz gerektiğini düşündüğünüz şeylerdir: e-postalar, telefon görüşmeleri, mesajlar, haberler. Bu arada Brett McKay'in sözleriyle, "Önemli görevler, uzun vadeli misyonumuza, değerlerimize ve hedeflerimize katkıda bulunan şeylerdir."
Bu farklılıkları ayırmak bir kez yapılacak kadar basittir, ancak bunu sürekli yapmak zor olabilir. Eisenhower Matrisini sevmemin nedeni, kararların tekrar tekrar alınması için net bir çerçeve sağlamasıdır. Ve hayattaki her şey gibi tutarlılık da işin zor kısmıdır.
Son bir not: Neye çalıştığınızdan emin değilseniz, zaman kaybettiren faaliyetleri ortadan kaldırmak zor olabilir. Deneyimlerime göre, Eisenhower Kutusu'nun ardındaki sürecin tamamını açıklığa kavuşturmaya yardımcı olabilecek iki soru var. Bu iki soru… Neye doğru çalışıyorum? ve Hayatımı yönlendiren temel değerler nelerdir? Eisenhower Matrisi mükemmel bir strateji değil, ancak üretkenliğimi artırmak ve zihinsel enerjimi harcayan, zamanımı boşa harcayan ve beni nadiren hedeflerime doğru yönlendiren davranışları ortadan kaldırmak için yararlı bir karar verme aracı olduğunu buldum. Umarım siz de faydalı bulursunuz.