20. yüzyılın en büyük yatırımcısı olarak anılan Warren Buffett, Columbia Üniversitesi'nden 165 iri gözlü öğrencinin önünde duruyordu.

Öğrencilerden biri elini kaldırdı ve Buffett'a bir yatırım kariyerine hazırlanmanın en iyi yolu hakkındaki düşüncelerini sordu. Buffett bir an düşündükten sonra yanında getirdiği bir yığın kâğıt ve ticaret raporu çıkardı ve “Her gün bunun gibi 500 sayfa okuyun. Bilgi böyle çalışır. Bileşik faiz gibi birikir. Hepiniz yapabilirsiniz, ancak pek çoğunuzun yapamayacağını garanti ederim.”

Buffett, çalışma saatlerinin yüzde 80'inin okuyarak veya düşünerek geçtiğini tahmin ediyor. “Yeterince kitap okuyor muyum?” diye sormanız yeterli.

Son zamanlarda kendime bu soruyu sorduğumda, istediğim kadar okumamamın bazı basit nedenleri olduğunu fark ettim ve yılda 30'dan fazla kitap okumama yardımcı olan makul bir sistem geliştirdim. Okumayı biliyorsanız, kitap okumak nispeten kolaydır. Sadece okumak için zaman ayırmanız gerekiyor. Söylemesi yapmaktan daha kolay tabi.

Kendi okuma alışkanlıklarıma baktığımda, okuma alışkanlıklarımın proaktif değil, çoğunlukla tepkisel olduğunu fark ettim. Facebook veya Twitter'da ekranımda ilginç bir bağlantı parlasa, bunu bir tepki olarak okurdum. Her gün kitap okumak için proaktif olarak zaman ayırmıyordum. Ben sadece önüme itilen ilginç fikirleri okuyordum.

Sonuç olarak, okumalarımın çoğu çevrimiçi olarak yapıldı. Şimdi, internette pek çok mükemmel makale var, ancak genel olarak konuşursak, iyi kitapların kalitesi daha iyidir. Kitaplar tipik olarak daha iyi yazıya (daha sıkı bir şekilde düzenlenmiş) ve daha kaliteli bilgiye (daha iyi doğrulama ve daha kapsamlı araştırma) sahiptir. Öğrenme açısından, zamanımı çevrimiçi içerik okumaktansa kitap okumak için kullanmak muhtemelen daha iyi.

Bu yüzden, tipik dikkat dağıtıcı unsurların araya girmesine izin vermeden daha fazla kitap okumamı sağlayacak bir strateji bulmam gerekiyordu. Tutarlı bir şekilde bağlı kalabildiğim tek model şu: Güne başlamak için 20 sayfa okuyun. Genellikle uyanırım, bir bardak su içerim, minnettar olduğum 3 şeyi yazarım ve 20 sayfa kitap okurum. Son 10 haftadır bu yeni alışkanlığı takip ettim. Bugün itibariyle 7. kitabımın 100. sayfasındayım. Bu hızda (10 haftada 7 kitap) gelecek yıl yaklaşık 36 kitap okuyacağım. Fena değil.

İşte bu kalıbın neden işe yaradığını düşünüyorum: 20 sayfa göz korkutucu olmayacak kadar küçük. Çoğu insan 20 sayfayı 30 dakikada bitirebilir. Ve bunu sabah ilk iş olarak yaparsanız, o zaman günün aciliyetleri sizi engellemez.

Son olarak, 20 sayfa küçük görünüyor ama hızlı bir şekilde toplanıyor. Harika bir ortalama hız .

Zaman kalırsa, diğer zamanlarda da daha fazla okuyacağım. Nasıl daha iyi uyuyabilirim üzerine yazdığım makale için yaptığım araştırmadan sonra, “yatağa hazırlanma” rutinime okumayı da ekledim. Ama günün geri kalanında ne olursa olsun, yine de her sabah 20 sayfamı alıyorum.

Günün ilk saatini nasıl geçiriyorsunuz? Çoğu insan bunu giyinmek, hazırlanmak ve kapıdan çıkmak için harcar. Ya o zaman kendini daha iyi bir insan yapmak için harcansaydı? Ya her güne ihtiyacın olandan bir saat önce uyanıp kendin üzerinde çalışsan? İşinizde, ilişkilerinizde ve bir insan olarak ne kadar iyi olurdunuz?

Esasen bu okuma stratejisinin sizden yapmanızı istediği şey budur. Günün normal koşuşturmacasına geçmeden önce kendinize yatırım yapın. Hayatınız bir aktivite kasırgasına dönüşmeden önce, sizi iyileştirecek bir kitap okuyun. Hayatınızı büyük ölçüde etkileyebilecek çoğu alışkanlıkta olduğu gibi, bu asla acil hissettirmeyecek, ancak önemlidir. Günde 20 sayfa. Tüm ihtiyacın olan bu. 

Okumak için iyi kitaplar mı arıyorsunuz? Çok çeşitli kategorilerdeki tüm kitap önerilerimi görebileceğiniz herkese açık bir okuma listesi oluşturdum. İşte başlamak için en iyi kitaplardan birkaçı… Tüm Zamanların En Çok Satan 25 Kitabı, Kurgusal Olmayan En İyi 10 Kitap, En İyi 10 Kurgu Kitabı. Daha iyi alışkanlıklar (okumak gibi) oluşturmak için pratik fikirler istiyorsanız, alışkanlıklardaki küçük değişikliklerin nasıl olağanüstü sonuçlara yol açabileceğini gösterecek olan Atomik Alışkanlıklar kitabıma göz atın. İyi okumalar!