Daha fazla kitap okumanın pek çok faydası var ama belki de benim favorim şudur: İyi bir kitap, geçmiş deneyimlerinizi yorumlamanız için size yeni bir yol verebilir.
Ne zaman yeni bir zihinsel model veya fikir öğrenseniz, sanki beyninizdeki “yazılım” güncelleniyor. Aniden, tüm eski veri noktalarınızı yeni bir program aracılığıyla çalıştırabilirsiniz. Eski anlardan yeni dersler çıkarabilirsiniz. Patrick O'Shaughnessy'nin dediği gibi, "Okumak geçmişi değiştirir."
Ama önemli olan sadece daha fazla kitap okumak değil, okuduğunuz her kitaptan daha fazlasını almaktır. Okumak için tek sebep bilgi edinmek değil elbette. Zevk veya eğlence için okumak, zamanı harika bir şekilde kullanmak olabilir, ancak bu makale öğrenmek için okumakla ilgili. Bunu akılda tutarak, bulduğum en iyi okuduğunu anlama stratejilerinden bazılarını paylaşmak istiyorum.
1. Daha Fazla Kitaptan Çıkın: Hayat, onu ortalama kitaplarla harcamak için çok kısa. Fırsat maliyeti çok yüksek. Okunacak çok şaşırtıcı şeyler var. İşte benim tavsiyem: Daha fazla kitap başlatın. Çoğundan vazgeç. Harika olanları iki kez okuyun.
2. Anında Kullanabileceğiniz Kitapları Seçin: Okuduğunu anlamayı geliştirmenin bir yolu, hemen uygulayabileceğiniz kitapları seçmektir. Okuduğunuz fikirleri eyleme geçirmek, onları zihninizde sağlamlaştırmanın en iyi yollarından biridir. Uygulama çok etkili bir öğrenme şeklidir .
3. Aranabilir Notlar Oluşturun: Okuduklarınızla ilgili notlar alın. Bunu istediğiniz gibi yapabilirsiniz. Büyük bir üretim veya karmaşık bir sistem olması gerekmez. Sadece önemli noktaları ve pasajları vurgulamak için bir şeyler yapın.
4. Bilgiyi Birleştirin: Bir kitabı hayal etmenin bir yolu, gövdeyi oluşturan birkaç temel kavram ve dalları oluşturan ayrıntılarla bir bilgi ağacı gibidir. "Dalları birbirine bağlayarak" ve mevcut kitabınızı diğer bilgi ağaçlarıyla bütünleştirerek daha fazla bilgi edinebilir ve okuduğunuzu anlamayı geliştirebilirsiniz. Size başka bir konuyu hatırlatan veya hemen bir bağlantı veya fikir uyandıran bir şey okuduğunuzda, bu düşüncenin haber vermeden gelip gitmesine izin vermeyin. Ne öğrendiğinizi ve bunun diğer fikirlerle nasıl bağlantılı olduğunu yazın.
5. Kısa Bir Özet Yazın: Bir kitabı bitirir bitirmez, tüm metni sadece üç cümleyle özetlemek için kendime meydan okurum. Bir kitaptan ne öğrendiğimi anlamanın en iyi yolunun onun hakkında bir şeyler yazmak olduğunu düşünüyorum.
6. Konuyu Çevreleyin: Hepimiz kendi kişisel tarihimize önyargılıyız. Bu soruna saldırmanın bir yolu, aynı konuda çeşitli kitaplar okumaktır. Farklı açılardan araştırın, aynı soruna farklı yazarların gözünden bakın ve kendi deneyiminizin sınırlarını aşmaya çalışın.
7. İki Kez Okuyun: Bu makalenin başında bahsettiğim bir fikre geri dönerek bitirmek istiyorum: harika kitapları iki kez okuyun. Filozof Karl Popper faydalarını güzel bir şekilde açıklamış: “Okumaya değer her şey sadece iki kez okumaya değmez, aynı zamanda tekrar tekrar okumaya da değer. Eğer bir kitap değerliyse, o zaman onda her zaman yeni keşifler yapabilir ve birçok kez okumanıza rağmen daha önce fark etmediğiniz şeyleri onda bulabilirsiniz. Nassim Taleb, tüm okuyucular için bir kuralla konuyu özetliyor: “İyi bir kitap, ikinci okumada daha iyi hale gelir. Üçüncüsü harika bir kitap. Yeniden okumaya değmeyen hiçbir kitap okumaya değmez.”