Sevdiğim kelimelerden biri “Lifestyle” (Yaşam tarzı). Hepimizin yaşamını sürdürdüğü bir tarzı olduğunu imâ ediyor.

Bu tabii ki kültürün temel taşı, ancak “tarz” gibi havalı bir kelime ile kendi tercihimizi gündeme getiriyor. Bu konuda bir seriye başlamak istiyordum, ancak önce bu kavramdan ne anladığım üzerinde biraz durmanın daha iyi olacağını düşündüm.

Yaşam tarzı dediğimiz zaman,bunu bireysel veya toplumsal  olmak üzere iki yönlü ele alabiliriz. Diyet, egzersiz, iş, boş zaman aktiviteleri, ilişkiler ve daha fazlası gibi çok çeşitli faktörleri kapsar. Yaşam tarzımız, sağlık ve mutluluğa dahi etki edebilir. Tabii ki, bir kişinin yaptığı herkese uymayabilir.

Bazı insanlar sağlıklarına öncelik verir, düzenli egzersiz, sağlıklı bir yeme düzeni ve uykuya odaklanırlar. Diğerleri kariyerlerine veya ilişkilerine öncelik verebilir, veya şartlar böyle gerektirebilir. Yaşam tarzının önemli bir yönü iş-yaşam dengesidir. Birçok insan, kariyerlerinin talepleri ile ailesi ile vakit geçirme, sevdikleri şeyleri yapma veya sadece dinlenme ihtiyacı arasında bir denge bulmak için mücadele eder. Denge için çabalamak tükenmişliği önleyebilir. Egzersiz ise üzerinde duramayacağım kadar önemli. Ben her gün sabahları belli hareketleri yapmaya çalışıyorum (bazen hiç istemesem de). Düzenli egzersizin sağlık için faydaları inanılmaz, ancak yaptıktan sonra kendinizi o kadar iyi hissedersiniz ki orasına bakmaya dahi gerek kalmaz. İster evde hareket yapın, ister dışarıda veya spor salonunda, az çok demeden her gün bir şeyler yapmak bence herkes için iyi olur.

Liste şeklinde akılda daha iyi kalabilir:

1. Yiyecek düzeni (diyet):

Sağlıklı, doğal gıdalar yemek, işlenmiş gıdalardan çok daha iyidir.

2. Egzersiz:

Her gün yürümenin ve güneş almanın yanı sıra, evde yapılacak hareketler.

3. Uyku almak:

Erken yatıp erken kalkarak verimli, bölünmemiş bir uyku düzeni vücudun kendini yenilemesi ve hastalıklardan korunması için çok iyidir.

4. Stresi engelleme:

Her zaman biliriz ki sıkıntı gelir geçer. Ama içimizde dönüp dolaşan şey bizi sağlıksız veya mutsuz hale getirebilir. Bunun için benim yaptığım şey “mindfullness” yani aklıma gelenlere, düşüncelerime fark edip onlara çok takılmamak. Tabii ki stresi tamamen engellemek mümkün değil, ama onu yönetebiliriz.

5. İlişkilerin sürdürülmesi:

Bu benim de zaman zaman ihmal ettiğim bir şey. İnsanın arkadaşlarıyla temasta kalmayı ve yeni ilişkiler kurmayı sürdürmesi gerekiyor bence.

6. Sürdürülebilir yaşamak:

Yeniden kullanılabilir torbalar, kaplar ve su şişeleri kullanmak, çevre dostu olmak dünyayla bağ kurmamızı sağlayarak bizi mutlu edebilir.

7. Organize kalmak:

Bir süre sürdürdüğüm ve zaman zaman ihmal ettiğim bir şey. Çok faydasını gördüğümü söyleyebilirim. Bu, günlük veya haftalık bir program oluşturmayı, hedefleri belirlemeyi ve takvimler veya yapılacaklar listeleri gibi araçları kullanmayı içerebilir. Bu tür alışkanlıkları, genel durumunuzu ve yaşam kalitenizi basitçe arttırabilir. İhtiyaçlarınız ve öncelikleriniz zaman içinde değişebileceğinden, listeyi arada sırada (ama çok sık olmadan) ziyaret etmek iyi olacaktır.