B vitamini, C vitamini gibi suda eriyen vitaminlerdendir.
İlk olarak B1 vitamini olarak adlandırılan Tiamine bakacak olursak; Alkol tüketimi B1 vitamini emilimini azaltır. Eksikliğinde sinir sistemi rahatsızlıkları ile karakterize Beriberi görülmesi beklenir. Beriberi gelişmesi durumunda eklemlerde şişme ve ağrıya bağlı olarak eklem hareketlerinde zayıflama gelişir. Ayrıca denge kaybı ve kalp büyümesi de beriberi gelişimine işaret eder. En zengin kanakları bitkilerin tohumlarıdır.
B 2 vitamini olarak adlandırılan Riboflavin ışığa oldukça duyarlıdır. Buna karşın asit ortamda dayaklı olan bir vitamin türüdür. Aşırı alkol tüketimi B2 vitamini emilimini azaltır. Eksiklik gelişmesi durumunda deride, dudak, burun, göz kenarlarında yaralar gelişebilir. Göz damarlarında genişleme, yanma, görme zorluğu, sinir sistemi bozuklukları görülmesi beklenmektedir. Ayrıca yetersiz tüketilmesi durumunda anemi gelişmesi riski artar. Kırmızı et ve özellikle karaciğer ve böbrek riboflavinden en zengin besin gruplarıdır. Ayrıca süt de riboflavinden zengindir.
B3 vitamini olarak bilinen Niasin ilkGoldberger tarafından keşfedilmişdir. Goldberger o zaman henüz tam olarak tanınmayan bu maddeye mayada bulunan pellegra önleyici etmen adını vermiştir. Daha sonra bu etmene 1935 yılında Niasin ismi verilmiştir. Yetersiz alınması durumunda pellegra gelişir. Pellegra, sinir sistemi v sindirim sistemi bozuklukları, deride yaralarla karakterizedir. Hastalık iştahsızlık, vücutta yanma hissi, halsizlik gibi belirtilerle başlar. Derinin güneş gören bölgelerinde yaralar gelişir. Ayrıca kusma, ishal, karın ağrısı gibi sindirim sistemine dair bulgular şikayetlere eşlik eder. Bu bireylerde depresyon yaygındır. Niasin tedavisiyle tüm belirtilerde iyileşme görülür.
Bira mayası ve ekmek mayası en zengin Niasin kaynağıdır. Ayrıca karaciğer, böbrek, kalp ve tavuk etinde bulunur. Bir B vitamini türevi olan folik asit, buğday, pirinç ve ekmekte yüksek oranda bulunur. Hamilelik süresince eksik alınması durumunda bebekte geri dönüşümsüz zeka düşüklüğü görülebilir. Kısaca B12 olarak adlandırılan Kobalaminin zengin kaynakları sakatatlardır. Yetersizliği durumunda pernisiyöz anemi gelişir. Uyuşukluk, kol ve bacaklarda duyu azalması ve kasılmalar, baş ağrısı, yorgunluk, depresyon hali ve unutkanlık görülmesi beklenmektedir.