Gerçekten ne kadar güzel ve doğru bir sözdür.

Yapılan bilimsel araştırmalar, müziğin öğrenme, odaklanma, iletişim, duyusal işleme, uyku, stres yönetimi, hafıza, sosyal ve duygusal zindelik, yürütücü işlevsellik, rehabilitasyon, problem çözmede sihirli bir iksir olduğunu kanıtlamıştır.

Ayrıca müziğin demans ve bilişsel gerileme yaşayan bir beyne olumlu etkileri vardır. 

Kendi annem de dahil olmak üzere birçok insanın bunamadan muzdarip olduğunu gördüm ve müziğin beyne yaptıklarını gördükçe hayrete düşmüşümdür. 

Müzik, sosyal ve duygusal işlevi desteklemek için mucizevi bir araç olarak kullanılmıştır ve bunamalı bir kişiyi stresli davranışlar sergilediğinde yönlendirmek de dahil olmak üzere panik atakları yavaşlatabilir ve azaltabilir. 

Ancak, sadece bilişsel gerileme veya hastalığı olanlar için değil, hayatın karmaşasından ve küçük sıkıntılarından kaçmanın da yoludur. 

Müzik ve ses, stresli bir beyni yeniden canlandırabilir, endişeli ve meşgul bir zihni susturabilir. Birçok yazar, yaratıcı akışlarına ilham veren müzik dinlerken daha yaratıcı olduklarını söylemişlerdir. 

Müzik güzel anıları tetikler ve evet bazen acı verenleri de tetikler, ancak bu sadece şarkının aklımız için neler yapabileceğinin büyüklüğünü gösterir. 

Bilim adamlarının tavsiyesini ben de tekrarlayayım. Sabah ilk iş e-postaları kontrol etmek için telefonunuza ulaşmak yerine, sabah rutininize başlarken 15 dakika boyunca bir meditasyon çalma listesi yayınlayın. Birçok ücretsiz meditasyon müziği çalma listesi mevcut, ilginç sesler ve frekanslar, güne keskin bir şekilde başlamak ve yolunuza çıkan her şeyle başa çıkmaya hazır olmak için beyninizi gerçekten doğru zihin çerçevesine yerleştirdiğini hemen fark edeceksiniz. 

Gün içinde stresin yoğun olduğu zamanlarda 10 dakikacık müzik dinlemenin bile size sakinleştirici ve kaygı önleyici etkisini siz de fark edeceksiniz.

Mesela yemek masasında rahatlatıcı müzik açın. Böylece yiyecekleri hazmederek ve tadını alarak yemeği de öğrenmiş olacaksınız. 
 
En ideal müzik ise klasik müzik olduğunu göstermiştir. Araştırmalar göstermişdir ki, klasik müzik, dinleyenlerde dopamin salgılar, stres hormonlarının salınmasını önler, düşünme odağını netleştirir ve hatta yatmadan önce klasik müzik dinlerseniz düşüncelerimizi yavaşlatmada ve beynin uyumasına yardımcı olur.