Haftanın sonlarına doğru Prens Harry’nin yaptığı açıklama tekrar gözleri Afganistan’a çevirdi.
İngiliz Kraliyet ailesinden ayrılarak ABD’ye yerleşen Susseks Dükü Prens Harry, 10 Ocak’ta yayımlanacak anı kitabında, Afganistan’daki görevi sırasında 25 kişiyi öldürdüğünü ve bundan utanç duymadığını belirtti. Açıklama tabiki gündemin hemen başlarında yeraldı. Sosyal medyanın en çok konuşulanları arasına girdi. Bu haftaki köşemizdeki yazımızı Afganistan’a ayıracağız. Ülkede Taliban öncesi büyük bir soygunun yapıldığı hakkında belgeler ortaya çıktı. İddialar korkunç. Ülkeden GSYİH’sının yüzde dördünü oluşturan altın ve nakit bir sınır kapısından kaçırıldı. Afgan yetkililere göre, kaçakçılar Afgan hükümetinin içinden yetkililerin yardımıyla yüz milyonlarca doları yasadışı olarak ülke dışına taşıdı. Kaynaklar, ABD destekli Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin sorun hakkında bilgilendirildiğini söylüyor. Ele geçirilen belgelerde, ABD’nin kuvvetlerini geri çekmeyi planladığı ve Taliban’ın harekete geçtiği 2021’in ilk üç ayında Afganistan’dan Özbekistan’a Hairatan limanından 59,7 milyon dolar nakit ve altın gittiğini gösteriyor.
RAKAM 824 MİLYON DOLARI BULDU
Rakam, Mayıs 2019’dan Mayıs 2020’ye kadar olan 13 aylık dönemde toplam 824 milyon doları buldu. Para ülkeden ayrılırken Afgan yetkililere beyan edilmese de sınırın diğer tarafındaki
Özbekistan gümrük görevlileri nakit ve altını gümrük formlarına kaydetti. Bu kayıtlar, para kaçakçılığıyla lgili bir soruşturmanın parçası olarak Afgan yolsuzlukla mücadele yetkilileri tarafından inceleniyor. Gümrük bilgilerine göre, paranın büyük bir kısmı, üst düzey Afgan yetkililerinin gidecekleri yer olan Birleşik Arap Emirlikleri’ne gidiyordu.
PARANIN GÜZERGAHI KOMŞUSU ÖZBEKİSTAN
Hayraton şehri ve Özbekistan’ın Surhanderya Bölgesindeki Tirmiz şehrine bir köprü ile bağlanıyor. Aynı zamanda Afganistan’daki en yüksek hacimli gümrük limanı. 2019’un ikinci yarısında ve 2020’nin ilk yarısında 824 milyon dolardan fazla nakit ve altının oradaki sınırı yasadışı bir şekilde geçtiğini gösteren 457 sayfalık gümrük kaydı elde edildi. Kabaca Afganistan’ın GSYİH’sının yüzde dördü ve ABD hükümetinin her yıl ülkeye sağladığı toplam insani yardım miktarından daha fazlası. Özbekistan gümrük formları, paranın kime ait olduğunu veya kaçakçıların onu nasıl elde ettiğini belirtmiyor.
2 İSİM SUÇLANIYOR
Belgeler, Afganistan parlamentosundaki bir ismi , Afgan istihbarat yetkilileri, sınır muhafızları ve liman görevlilerinden oluşan bir grup Afganlı ismi suçluyor. İddialara göre Afganistan Eski Devlet Başkanı Eşref Gani yönetiminin dikkatine sunuldu, ancak belgeler cumhurbaşkanının masasında aylarca bekledi. Müfettiş, belgeleri ABD Büyükelçiliği ve Avrupalı diplomatlarla paylaştı. Sermaye kaçışının büyük hacmi, yaklaşık 1 milyar doların kaybolduğu ve hükümet içindeki kişilere verilen yüz milyonlarca sahte kredinin Dubai’deki şirketlere yönlendirildiği 2010 Kabil Bankası skandalını anımsatıyor. Afganistan’daki batık Kabil Bankası’ndaki yolsuzluk zinciriyle bazı politikacıların cebine 1 milyar dolar aktarıldığı belirtilmişti. Bankanın mal varlıklarına el konduğunda, borçların 900 milyon dolarlık kısmının sadece 19 kişi ve şirkete verildiği tespit edilmiş. New York Times’ın haberine göre müfettişler, sahte evraklara resmi bir hava kazandırmak için kullanılan 114 damga bulmuştu.