Sun Tzu, eski Çin'de efsanevi bir askeri stratejistti ve ünlü Savaş Sanatı kitabının yazarıdır.
O "yumuşak güç" ustası ve "çevik savaş"ın babasıydı. Mümkün olduğunda, savaşmadan kazanmayı ya da en azından önce en kolay savaşları kazanmayı tercih etti.
"Savaşta muzaffer stratejist, ancak zafer kazanıldıktan sonra savaş arar" diye yazdı. Birliklerine "beklenmedik yollardan ilerlemelerini ve korumasız noktalara saldırmalarını" tavsiye etti. Ayrıca, “Askeri taktikler su gibidir. Çünkü su doğal akışı içinde yüksek yerlerden kaçar ve hızla aşağıya doğru akar. O halde savaşta yol, güçlü olandan kaçınmak ve zayıf olana saldırmaktır.”
Sun Tzu'nun öğretileri, belirli bir hedefe ulaşmanın en kolay yolunu bulmaya odaklandıkları için savaş alanının çok ötesine uzanır. Yaklaşımları, iş geliştirme ve hedef belirlemeden kilo verme ve alışkanlık oluşturmaya kadar her şeye uygulanabilir.
Askeri stratejiyi günlük hayatımıza nasıl uygulayacağımızdan bahsedelim. Kötü alışkanlıkları bırakmak ve iyi alışkanlıklar oluşturmak için daha pratik fikirler istiyorsanız, hayatta ve işte daha iyi alışkanlıklar edinmekle ilgilenen kuruluşlar ve bireyler için önde gelen bir eğitim platformu olan The Habits Academy kursuma göz atın.
Çok sık olarak, yeni alışkanlıklar edinmeye, büyük hedeflere ulaşmaya ve aksi takdirde katıksız güç kullanarak "hayatta kazanmaya" çalışırız. Savaşlarımızı doğrudan yaparız ve düşmana - bu durumda kötü alışkanlıklarımıza - en güçlü oldukları noktada saldırırız.
Örneğin: Arkadaşlarla yemeğe çıkarken sıkı bir diyet uygulamaya çalışıyoruz. Gürültülü bir ortamda kitap yazmaya çalışıyoruz. Tatlı ve şeker dolu bir evde sağlıklı beslenmeye çalışıyoruz. Televizyon açıkken ödevlerimizi yapmaya çalışıyoruz. Sosyal medya uygulamaları, oyunlar ve diğer dikkat dağıtıcı şeylerle dolu bir akıllı telefon kullanırken konsantre olmaya çalışıyoruz. Rotamızdan sapıp hedeflerimize ulaşamadığımızda, "yeterince istememek" ve yeterli iradeye sahip olmamakla kendimizi suçlarız. Ancak birçok durumda başarısızlık zayıf iradenin değil, zayıf stratejinin sonucudur.
İyi askeri liderler işe kolay muharebeler kazanarak ve konumlarını iyileştirerek başlar. Doğrudan düşmanlarına saldırmak için muhalefetin zayıflamasını ve morallerinin düşmesini beklerler. Neden iyi savunulan alanlarda savaşarak bir savaş başlatasınız? İlerlemeyi zorlaştıran bir ortamda neden yeni alışkanlıklar edinelim?
Sun Tzu, arazinin kendisine uygun olmadığı bir savaşa ordusunu asla götürmezdi. Düşmanın en güçlü olduğu noktaya saldırarak başlamaz. Benzer şekilde, önce alışkanlıklarımızda kolay iyileştirmeler yapmalı, gücümüzü geliştirmeli ve en zor değişikliklere saldırmak için daha iyi bir pozisyon oluşturmalıyız.
Sun Tzu'nun öğretilerini daha iyi alışkanlıklar edinmeye uyarlayalım. Örnek 1: Sun Tzu: "Yalnızca savunmasız yerlere saldırırsanız, saldırılarınızda başarılı olacağınızdan emin olabilirsiniz." Uyarlanmış: "Yalnızca sürdürülmesi kolay alışkanlıklar geliştirirseniz, alışkanlıklarınızda başarılı olacağınızdan emin olabilirsiniz."
Örnek 2: Sun Tzu: "Ne zaman savaşıp ne zaman savaşmayacağını bilen kazanır." Uyarlanmış: “Hangi alışkanlıklardan başlayıp hangilerini sonraya bırakacağını bilen davranışını geliştirecektir.”
Örnek 3: Sun Tzu: "Akıllı bir general, bu nedenle, ruhu keskin olduğunda bir ordudan kaçınır, ancak miskin ve geri dönme eğiliminde olduğunda ona saldırır." Uyarlanmış: "Akıllı bir insan, bu nedenle, kötü alışkanlıkların en güçlü olduğu alanlardan kaçınır, ancak zayıf oldukları ve değiştirilmesi kolay oldukları yerlerde onlara saldırır."
Kazanmak Kaderinizde Olan Savaşlarda Savaşın. Daha iyi olmak sadece bir irade veya iş ahlakı meselesi değildir. Aynı zamanda bir strateji meselesidir. İnsanların irade eksikliği veya değişmeye isteksizlik olarak varsaydıkları şey, genellikle kötü ortamlarda iyi alışkanlıklar edinmeye çalışmanın bir sonucudur.
Daha fazla kitap okumaya çalışıyorsanız, bunu video oyunları, Netflix ve televizyonla dolu bir odada yapmayın. Daha az dikkat dağıtıcı bir ortama geçin. Çok kiloluysanız, kolej sporcuları için bir egzersiz programı izlemeye çalışmayın. Sonunda oraya gidebilirsin, ama bu şu anda vermen gereken bir savaş değil. Yönetilebilir bir değişiklikle başlayın.
Etrafınız hedeflerinizi yıkan insanlarla çevriliyse, projelerinizi farklı bir yerde çalışın veya sizinle aynı fikirde olan insanlarla iletişime geçin. Çocuklarınız okuldan evdeyken ve eviniz kaos içindeyken bir yazma alışkanlığına bağlı kalmaya çalışıyorsanız, o zaman farklı bir zamanda bunun üzerinde çalışın. Daha az dirençli bir zamana geçin. Alışkanlıklarınızı, bunu yapmanın kolay olduğu yerlerde oluşturun. Durumu yeniden tanımlayın. Oranların lehinize yığıldığı bir oyun yaratın.
Kulağa basit geliyor, ancak ne sıklıkla kendinizi zor savaşlarda savaşırken ve kolay olanları görmezden gelirken buluyorsunuz? Zor savaşlarda savaşmak için bolca zaman var. Önce kolay savaşları kazanın. İyileşmeye giden en akıllı yol, en az direnç gösterilen yoldur. Kazanmaya mahkûm olduğunuz savaşlarda savaşın.