İlkeli Söz; Sarımsağın kokusu çıkmadığı süre kadar faydalıdır.
Sarımsak, geçmiş çağlardan bu yana sağlığa olan faydalarıyla bilinen ve gerek sağlığın geliştirilmesi gerekse lezzet amaçlı olarak sıklıkla kullanılan besinlerden bir tanesidir.
Halk arasında doğal antibiyotik olarak da adlandırılan sarımsağın sağlık üzerindeki olumlu etkileri saymakla bitmediği gibi her geçen gün yeni bir faydası daha keşfedilmeye devam etmektedir.
Antibakteriyel özelliği sayesinde sarımsak, vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Özellikle kış aylarında sıklıkla karşılaşılan soğuk algınlığından korunmada ve hastalıkların iyileştirilmesinde sarımsak oldukça etkilidir.
Ülkemizde birçok bölgede kış aylarında soğuk algınlığına bireylerin ilaç içer gibi sarımsak yuttuğu görülür. Bu da sarımsağın geçmişten bugüne hastalıklara karşı koruyucu olarak kabul edildiğinin bir göstergesidir. Kalp ve damar hastalıkları, kanserler ve diyabet gibi pek çok hastalık üzerinde de olumlu etkileri bulunması nedeniyle sarımsak, özel bir hastalığı nedeniyle sarımsak tüketmemesi gereken hastalar haricinde yediden yetmişe tüm bireyler tarafından güvenle tüketilebilen çok değerli bir besindir.
Pek çok hastalığa karşı vücudu korumaya yardımcı doğal besinlerden bir tanesi olan sarımsak; saç ve tırnak sağlığının korunması, kanserden korunma, cinsel sağlığın korunması, kilo kontrolünün sağlanması, kalp ve damar hastalıkları ile diyabet gibi kronik hastalıklara karşı korunma gibi pek çok alanda faydalara sahiptir. Bu faydalarından yararlanmak için pişmiş yemekler içerisinde tercih edilmesinin ve çaylarının tüketilebilmesinin yanı sıra vitamin kaybının önlenebilmesi adına taze olarak da tüketilmesi önerilir. Mucize bir besin olarak da tanımlanabilecek olan sarımsağın sağlık alanında fayda sağladığı alanların yanında özellikle közlenmiş sarımsağın vücuda saatler içersinde nasıl etki ettiğini görünce siz de şaşıracaksınız.
Yapılan son araştırmalar sonucunda günde 6 diş közlenmiş sarımsak yerseniz 24 saat içinde vücudunuzda neler oluyor? 4 ila 6 saat sonra metabolizma hızlanıyor. Depolanan yağlar yanmaya ve vücudunuzdaki fazla sıvılar atılmaya başlıyor. 10 ila 20 saat sonra kolesterolü düzenliyor damarları temizliyor, tansiyonu düzenliyor, yorgunluğu önlüyor ve kemikleri güçlendiriyor.
Tabi satımsak için en önemli ve halk arasında da yaygın olarak bilinen bir uyarıyı bu noktada sizlerle paylaşmak isterim. Düşük tansiyonlu kişiler dikkat etsin. Bu bilgiler tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögeler değildir. Sadece bilgilendirme amaçlıdır. Her bilgi herkese uygun olamayabilir.
Sarımsağın ne kadar faydalı, mucizevi bir gıda olduğunu gördük ama kullanırken her zaman aynı ilkeden yola çıkalım lütfen; her şeyin azı karar çoğu zarardır.
O sebeple dikkatli olalım, tanı ve tedavi için mutlaka hekimimize danışalım.