Müslümanların kıymet verdiği ve Yüce Yaradan’ın rahmetine kavuşmak için bir fırsat olarak değerlendirilen on tane mübarek gece vardır.

Asırlardan beri Müslümanlar bu günlerde tebrikleşir, bu gecelerin İslam âlemine ve bütün insanlar için hayırlar getirmesini temenni ederler. Daha fazla ibadet yapar ve muhtaçları daha çok sevindirirler. Bu on gece ay takvimine göre belirlenir. Dolayısıyla her yıl bir önceki yıla göre ortalama on gün önce olmak üzere yıllar geçtikçe hâlen kullandığımız güneş takviminin bütün aylarına tesadüf edebilirler. Bunlardan sekizi için kutlama süresi, önceki günün öğle namazı vaktinden o gecenin sonunda sabah namazı vakti girene kadardır. Arife ve üç Kurban Bayramı geceleri ise istisna olarak bu günleri takip eden gecelerdir.

MÜSLÜMANLARIN ON GECESİ

Bu özel geceler sırasıyla Muharrem ayının birinci gecesi olan yılbaşı gecesi, yine Muharrem ayının onuncu gecesi olan Aşure Gecesi, Rebiyülevvel ayının on ikinci gecesi kutlanan ve Peygamberimizin doğum yıl dönümü olan Mevlid Kandili, Receb ayının ilk cuma gecesi olan Regaib Kandili, yine Receb ayının yirmi yedinci gecesi olan Miraç Kandili, Şaban ayının on beşinci gecesi olan Berat Kandili, Ramazan ayının hangi gecesi olduğu kesin belli olmamakla birlikte ülkemizde yirmi yedinci gecesinde kutlanan Kadir Gecesi, Ramazan ayının son günü ile bayramın birinci günü arasındaki Ramazan Bayramı Gecesi, Zilhicce ayının onuncu gecesi olan Arife Gecesi ve bunu takip eden Kurban Bayramının birinci, ikinci ve üçüncü günlerinden sonraki gecelerdir.

NASIL KUTLANIR?

Bu geceleri şanlarına uygun olarak en güzel şekilde değerlendirmeye o geceyi “ihya etmek” denir. İslam âlimleri bu gecelerde kaza namazı kılmayı, Kur’an-ı Kerim okumayı, Yüce Yaradan’a dua etmeyi, işlenmiş olunan hata, kusur ve günahlardan tövbe etmeyi, muhtaçlara sadaka vermeyi ve bütün bu ibadetlerden hasıl olacak sevapları geçmişlerimizin ruhlarına da bağışlamayı tavsiye etmektedir. Müslümanlar bu gecelere saygı gösterir. Saygı göstermenin ise günah işlememekle olacağı ifade edilmektedir.

MİNARELERİN AYDINLATILMASI

Kanûnî’nin oğlu, Edirne’deki Selimiye Camii’ni yaptıran on birinci Osmanlı padişahı Sultan II. Selim (ö. 1574) devrinde camiler aydınlatılıp minarelerde kandiller yakıldığı için bu gecelerden dördüne kandil geceleri denilmiştir. Bunlar Mevlid, Regaib, Miraç ve Berat geceleridir. Sonraki devirlerde iki minaresi bulunan camilerde bu minareler arasına mahya kurma uygulaması başlatılmıştır. Sultan III. Ahmed (ö. 1736) devrinde on iki yıldan fazla sadrazamlık yapan Nevşehirli Damat İbrahim Paşa (ö. 1730) bu uygulamayı resmileştirmiş hatta minareleri kısa olduğu için mahya kurulamayan Eyüp Sultan Camii’nin iki minaresini yeniletmiştir.

BERAT KANDİLİ

Makalemi kaleme aldığım saatlerde idrak edilmekte olunan Berat Kandili Şaban ayının on beşinci gecesidir ki mübarek Ramazan ayının iyice yaklaştığının da habercisidir. Peygamberimizin “aleyhisselam” bu gecede çok ibadet ve dua ettiği bildirilmiştir. Bu vesileyle bu gecenin devletimize, milletimize ve bütün insanlığa hayırlar getirmesini niyaz ederim.