İnsan dünyada yaşayan her canlıya bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde zarar vermiştir. İlk avcı toplayıcılarla başlayan bu zarar verme günümüze kadar devam etmektedir. Avcı toplayıcılar dünyada yaşayan mamut sayısını bilmiyordu dahası memeli hayvanların gebelik sürelerinin uzun olduğunu ve avladığı her mamutun yavaş yavaş sonunu getirdiğinin farkında değildi. Şu anki sistemle dünyanın her herhangi bir bölgesinde yaşayan aşağı yukarı her hayvanın sayısını biliyoruz 21. yy da avcı toplayıcıların bilinçsizlik halinden kurtulduğumuz halde, hala dolaylı yollardan yaşayan bazı hayvanların neslini tüketiyoruz. Bunlara örnek verecek olursak: Vaşak, leopar, çita, kutup ayıları; dünyada 25 tür risk altında, bu hayvanların bir çoğunun nesli küresel ısınma sonucu yaşam alanlarının bozulmasından dolayı, bir kısmının neslini ise kaçak avlanma getirmektedir.

Eğer insan dünyadan yüzyıl kaybolsaydı ne olurdu ? Büyük bir canlı çeşitliliğinin yaşam sürdüğü bakir bir dünya ile karşılaşılırdı. Avustralya’daki Flinders Üniversitesi’nden paleontolog Trevor Worthy, “Bence dünya çok daha yeşil olurdu, çoğunluğu büyük boyutlarda olmak üzere zengin bir hayvan çeşitliliği olurdu, hayvanlar Antarktika hariç tüm kıtalara yayılırdı.” diye tahmin yürütüyor ve size kötü bir haberim var hayvanlar yokluğumuzdan hiç etkilenmezdi, aksine küresel ısınma azalacağı ve yaşamlarını tehdit eden insan faktörü ortadan kaybolacağından dünya onlar için daha yaşanabilir bir hal alırdı. Peki insanların hayatından hayvanların yüzyıl yok olduğunu düşünürsek ne olurdu? 

Bir defa doğal dengeler alt üst olur, insan yaşamının önemli kaynağı olan et ,süt yumurta gibi besin değeri yüksek yiyeceklere ulaşılamaz, ekosistemler çökmeye başlayabilir, yaşamımızı sürdürmek için gerekli ihtiyaçlarımızın da sonu gelebilirdi bu da şunu gösteriyor, demek ki hayvanların yaşamlarına devam etmesi için insanların hiçbir önemi yok, bizler olmadan da olur. Ama bizim hayatımız onlar olmadan çok zorlaşır hatta yok bile olabilirdi. Dolaylı yollardan hayvanların hayatlarını etkilediğimizi yazmıştım, son dönemlerde Bill Gates in ineklerle ilgili açıklamalarını gözlemliyorum. İneklerin çok fazla metan gazı salınımı yaptığını bunun da küresel ısınmanın bir sebebi olduğunu ileri sürüyor.

Katıldığı bir programda Gates "Bir gün ineklerin bağırsak hareketleri hakkında konuşacağım hiç aklıma gelmezdi. İnekler, bakterilerin metan gazı biriktirmesine neden oluyor ve sıra dışı mideleri var" diyerek küresel ısınmanın bir nedeni olarak inekleri göstermiştir. Bir inek günde 100-200 litre metan gazı çıkarır ya yemlerini değiştirip bu salınım azaltılacak ya da ineklerin sonu getirilecek böyle bir durumun uzun dönemde ne gibi etkilere yol açacağı henüz bilinmemekte. Görüldüğü üzere insan yine kendi kabahatini başka canlılara yükleyip sorumluluktan kaçmayı planlıyor.

Bir hayvanın neslini bilinçli yok etmek tam da insana yakışır bir hareket olur. Oysa dünyayı bir puzzle gibi düşünürsek nesli tükenen her canlı o puzzelın kaybolan en kıymetli parçasıdır ve o parçaları kaybetmemek yine insanların elinde, küresel ısınmanın önüne geçilmesi ve kaçak avcılığın engellenmesiyle puzzle sonsuza kadar bir bütün olarak kalabilir.