27 Mart, 1961’den beri tüm dünyada tiyatro günü olarak kutlanıyor, bildiriler kaleme alınıyor.
Milliyet Sanat ise Mart 2023 sayısında, Türkiye’nin tiyatro evrenin önemli isimlerinin kaleme aldığı bildirileri okurlarıyla buluşturuyor. Tiyatro emekçilerinin kendilerini ifade etmelerini sağlayarak seslerini duyuruyor.
Seyhan Akıncı’nın Dünya Tiyatro Günü için hazırladığı dosya Cem Davran, Murat Daltaban, Yeşim Özsoy, Yelda Baskın ve Yiğit Sertdemir’in bildirileri yer alıyor.
“Henüz taptaze yaşadığımız acılar, afetler, savaşlar ve bitmek bilmeyen baskıcı, özgürlük yakıcı cehalet bombardımanı,” diyen Cem Davran, sözlerini “Şimdi sanatın köşe bucak yeşertileceği, örgütlü eylemin müziğe, edebiyata, tiyatroya dönüşeceği zaman. Tam da şimdi binlerce yıllık öğretiye sarılarak, yaşananların tiyatro sanatıyla temize çekileceği zaman,” diyerek sonlandırıyor.
Tiyatronun, haklarımız ve özgür hayat için bir mücadele alanına dönüştüğünü söyleyen Murat Daltaban bildirisine “İhtiyacımız olan bilgiye ve sanata ulaşmak. Ardımızdan gelenle paylaşmak,” sözleriyle nokta koyuyor.
Yeşim Özsoy, belleği yaşatmak, ölüme karşı yeni hikâyeler anlatabilmek, acının ve sevincin dili olmak ve her şeyden önemlisi unutmamak, unutmamak ve yaratmak için “Belki de en çok bu sene tiyatronun gücünün farkında olmalıyız,” diyor ve ekliyor: “Sahnede yepyeni bir dünya yaratabilme olasılığını hissettirmek kadar güçlü bir dili vardır tiyatronun.”
“Tiyatro insanlık var olduğu sürece insanı anlatmaya devam edecektir,” diyen Yelda Baskın sözlerine “İnsanı yaşatmalıyız ki tiyatro da yaşasın…” diye devam ediyor.
“Yeni sözler, yeni ışıklar, yeni umutlar, yeni hikâyeler paylaşacağız. Utanmadan. Unutmadan,” diyen Yiğit Sertdemir ise bildirisini şöyle sonlandırıyor: “Çünkü, ancak birlikte iken yüzümüz olur selam vermeye.”
Türkiye’nin 50 yıllık kültür sanat dergisi Milliyet Sanat, simsiyah kapağıyla raflarda yerini alan Mart 2023 sayısının tüm satış geliri depremzedeler yararına kullanılmak üzere bağışlayacak.
Kitabevlerinde, marketlerde, Getir’de, Trendyol’da, shopier.com’da ve dijital uygulamalarda okurlarını bekleyen Milliyet Sanat ayrıca, dergiyi 0850 224 02 22 numaralı çağrı merkezini arayarak satın alan okurların kapısına kadar götürüyor.