Süper Ligde haftanın derbisinde kazanan Beşiktaş olurken ilk yazımda Galatasaray’ın neden kaybettiğini analiz etmek ve sizlerle paylaşmak istiyorum.

Galatasaray’da temel sıkıntı teknik direktör Okan Buruk’un yanlış seçimleri. Beşiktaş gibi bana göre şu an uzak ara en iyi ortasahaya sahip takıma karşı defansif olarak sadece Torreira ile çıkarsanız kazanma şansınız hiç olmaz. Buruk ortasahada şans verdiği Oliveira ve Mertens’ten yeterli defansif katkıyı alamayınca ortasahanın bütün yükü Torreira’ya kaldı. O da erken Gedson, Salih ve Amir’in presi karşısında erken havlu atınca ilk yarının son 15 dakikası ile ikinci yarının tamamı Beşiktaş’ın baskısı altında oynandı. Okan Buruk böylesine güçlü bir ortasahaya karşı sadece hücumu düşününce yenilgi de kaçınılmaz oldu. Buruk’un ikinci yarıda yaptığı tüm oyuncu değişiklikleri de tamamen çaresizlikten kaynaklandı. Buruk son bölümde oyuncu değişikliklerinin ardından neredeyse ortasahasız oynadı. Buruk’un elinde bu maçlar için çok iyi Berkan Kutlu ve Kaan Ayhan gibi iki yönlü ortasahalar varken Beşiktaş’a karşı dirençsiz bir ortasaha ile çıkması kendi bindiği dalı kesmesi anlamına geldi. Bu da Buruk’un ne kadar formsuz olduğunu gösteriyor bizlere. Buruk bu tercihlerini ligin kalan haftalarında da sürdürmesi halinde şampiyonluk bana göre kaf dağının ardında. Buruk’un sıkıntısı sadece ilk onbiri seçerken değil oyuncu değişikliklerinde de söz konusu. 


BEŞİKTAŞ NEDEN KAZANDI?
Gelelim Beşiktaş cephesine. Beşiktaş için maçtaki en önemli ayrıntı ne Aboubakar ne de Cenk Tosun ne de Redmond. Şenol Güneş’in Galatasaray maçındaki en büyük kozları Amir, Salih ve Gedson oldu. Güneş’in hedefi ortasahası savunma anlamında zayıf olan Oliviera ile Mertens’i presle oyundan düşürerek Torreira’ya da yapacağı üçlü sıkıştırmalarla bütün pas opsiyonlarını kapatmak oldu. Nitekim Okan Buruk tercihleriyle Şenol Güneş’in işini epey kolaylaştırdı daha maç başlamadan. Ortasahada hem Amir’in hem Gedson’un hem de Salih’in oyunun iki yönünü de mükemmele yakın oynaması 90 dakika boyunca Beşiktaş için işlerin iyi gitmesini sağladı. Derbilerde ortasahanın ne kadar önemli olduğunu Güneş bizlere bir kez daha hatırlattı. Gedson’un oynamadığı Sivas maçını kaybedilmesi, Amir’in oynamadığı Trabzon maçının kötü futbol ve beraberlikle sonuçlanması da Beşiktaş için bu üçlünün ne kadar önemli olduğunun bir kanıtı. Galatasaray’ın böylesine bir ortasahaya karşı sadece hücum ağırlıklı isimlerle çıkması da Beşiktaş için inanılmaz kontratak alanları yarattı. Rakibi her çıktığında geri dönemeyince dinamik ortasahasıyla fark yaratan Beşiktaş hem hücumda hem de savunmada yüzde yüz oynayarak haklı bir galibiyete imza attı.