Avrupa Şampiyonası’nda gruplarda ikinci maçlar geride kalmak üzere. Bazı takımları bir kere bazı takımları da iki kere izleme şansımız oldu. Bu izlenimlerden yola çıkarak şimdilik favori takımı açıklamamız zor olabilir ama hangi takımların şampiyon olamayacağını üç aşağı beş yukarı tahmin edebiliriz.

İTALYA’NIN FUTBOLU ÇOK KISIR

Benim için favoriler arasında en büyük hayal kırıklığı dün izlediğim İtalya oldu. İtalya bu oyun anlayışıyla gruptan çıksa bile fazla ilerleyemez. Son şampiyon oyun olarak çok gerilerde. Merkez ortasahada Barella tek başına. Jorginho etliye sütlüye karışmayan bir ortasaha kıvamında. Frattesi ise bana çok fazla fikir vermedi. Bu iki oyuncunun yetersizliği özellikle son yarım saatte de Barella’nın oyundan düşmesine neden oldu. İtalya’nın bu ortasaha düzeni ile kupada ilerlemesi, finali görmesi çok zor. 

BU PORTEKİZ ÇOK ZOR

Benim için en büyük hayal kırıklıklarından biri de Portekiz oldu. Portekiz ile ilgili hayal kırıklıklarımı daha öncesi yazımda paylaştığım için bu konuyu fazla açmak istemiyorum. William Carvalho ve Joao Mario’suz bir Portekiz benim için kupada hiçbir anlam ifade etmiyor. 2016 şampiyonu da benim şampiyon olabilecek takımlar listemden çıkmış durumda. 

FRANSA SORU İŞARETİ?

Fransa için ikilemdeyim. Henüz şampiyon olur ya da olmaz dememek için çok erken. İlk maçta Deschamps’ın ortasahadaki tercihleri benim için galibiyete rağmen soru işaretleri yarattı. Deschamps’ın gruptaki diğer maçlarda ve turlarda ilerleyip ilerlemeyeceğine Cante ve Rabiot’un yanında Tchouamuani, Kolo Muani ve Camavinga gibi oyuncuları oynatıp oynatmayacağına göre değişecek. Fransız çalıştırıcı ileri uçta görev verdiği Dembele, Mbappe (Sakatlığından dolayi 15 gün yok), Thuram ve Griezmann dörtlüsünden birinden vazgeçip geçmeyeceği, merkez ortasahayı iki oyuncudan mı kuracağı, yoksa bu oyunculardan birini keserek üçlü ortasaha mı dönecek gibi sorular Fransa ile ilgili düşüncemi netleştirecek. O yüzden şimdilik Fransa’yı kesin favori göstermemekle birlikte şampiyon adaylarım arasında tutuyorum. 

İNGİLTERE GEÇİŞLERDE ÇOK AĞIR

Benim için oyunsal anlamda bir diğer hayal kırıklığı da İngiltere. Ortasahada Belingham çok yalnız. Rice 2 sene önceki Rice’den çok uzak. İngiltere’nin en büyük sıkıntısı oyun geçişlerini çok hızlı yapamaması. Bunun nedeni de ortasahanın hücum ve savunma geçişlerinde ağır kalması. Arnold da merkezde bu konuda bana göre tam istenilen kıvamda değil. Foden, Saka ve Kane zaten savunmaya dönmeyen isimler. Merkez ortasahanın da geçişler konusunda yetersiz olması nedeniyle İngiltere gruptan çıksa bile ilerleyen turlarda bu oyun tarzıyla çok zorlanacaktır. 
Turnuvada favori olup da bana şampiyonluk vadetmeyen takımlar şimdilik bunlar. Gruplar tamamlandığında ise şampiyonluk adaylarımla ilgili bir yazıda buluşmak üzere.