Niğde’nin en önemli sembolü ve değeri şüphesiz elmadır. Niğde elma şehridir. Niğdeli elma ile beslendiği içindir ki, yüzü güleç, sözü tatlı, balalarının yanakları elma alıdır.
Niğde misket elması, Türkiye'nin Niğde ilinde yetişen özel bir elma çeşididir. Bu elma türü, ismini küçük ve yuvarlak şeklindeki meyvelerinden alır. Misket elması, tatlı ve sulu bir lezzete sahiptir ve genellikle taze olarak tüketilir veya meyve suyu yapımında kullanılır. Ayrıca reçel yapımında da kullanılabilir. Niğde misket elması, Niğde'nin coğrafi işareti olarak korunmuş bir üründür, bu nedenle bu bölgede yetişen özel bir çeşit elma olarak kabul edilir. Özellikle bu yörede yetişen ve özel bir lezzete sahip olan misket elması, yerel ekonomiye katkı sağlayan önemli bir tarım ürünüdür.
Niğde'de birçok elma çeşidi üretiliyor ancak hasadı yapılan özellikle bir çeşit var ki, buna 'Niğde elması' ya da 'Niğde misketi' deniyor. Gerek aroması gerekse lezzeti bakımından çok farklı bir çeşit. Bu lezzetin yüksek rakımda yetişmesinden ve gece gündüz farkından olduğu tahmin ediliyor. Niğde'de her geçen gün elma üretimi artıyor. Niğde elmasının ortadan bölündüğünde çekirdekli kısmının kendine has yıldızlı yapısı, kentin kadim ürünlerindendir. Bu görünüm halk arasında Niğde elmasını farklı ve özel kılar.
Üreticiler bu çeşidi korumaya ve üretimini artırmaya çalışmaktadırlar.
"Niğde misketi" olarak da anılan Niğde elmasını, Amasya misket elmasından ayırt etmek için bıçakla ikiye bölüp çekirdeklerine bakılmaktadır. Eğer çekirdekler tam bir beşgen yıldız gibiyse o elma Niğde elmasıdır. Gerek aroması gerek lezzeti ile çok farklı bir çeşit olan Niğde elması, son 5 yılda yüzde 25''lik bir üretim artışı yaşamıştır.
Türkiye'nin elma üretiminin üçte birini karşılayan Niğde'de Niğde Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne göre; Niğde'de 240 bin dekar alanda üretilen 575 bin ton elmanın yaklaşık 250-300 bin tonu ihracata uygun kalitede ve çeşitlerde üretildiğini bunun yaklaşık 100-150 bin tonu ihracata gitmekte olduğu ifade edildi. Niğde'de büyük bahçeler, kaliteli yetiştiricilik yapan bahçelerin çoğalması ile birlikte 11 milyon civarında ağaç dikildiği belirtildi.Türkiye'de dikilen ağaç sayısı bakımından birinci sırada Niğde yer almakta. Elmaların genel olarak Uzak Doğu ülkelerine gönderildiğini ifade edildi.
Mustafa Doğan Şahiner İngiltere'de ekonomi ve pazarlama eğitimi aldıktan sonra Niğde'de elma fidanı yetiştiriciliği ve elma üreticiliği yapmaya başladı. Halk arasında misket elması olarak bilinen Amasya elmasının yüzde 65'inin Niğde'de üretildiğini söyledi: "Türkiye''de üretilen Amasya elmasının yüzde 65''ini Niğde ilimiz gerçekleştiriyor. Orijinal misket Amasyalar sadece Niğde''de kaldı diyebilirim."
Mustafa Kemal Atatürk de Niğde elmasını çok severdi. Atatürk, her yıl Niğde'den 6 kasa elma sipariş ederdi. Buna karşılık cebinden; teli, navlunu, sandık parası da dahil, 58 lira 87 kuruş öderdi.
Yeni ortaya çıkan fatura 22 Ocak 1936 tarihinde Niğdeli manav Durmuş Ali tarafından Atatürk''e kesilmiş. Buna karşılık Atatürk de teline çivisine varana kadar elma parasını ödemiş.
Faturanın dökümü şöyle:
*Tel ve çiviye verilen: 57 kuruş.
*6 adet sandığın bedeli: 3 lira 60 kuruş.
*Elmaların istifine ödenen: 75 kuruş.
*Sandıkların istasyona taşınmaları için hamaliye: 25 kuruş.
*170 kilo elmanın bedeli: 46 lira 75 kuruş.
*Ankara''ya kadar navlun bedeli: 6 lira 95 kuruş.
*Yekûn: 58 lira 87 kuruş.
Sandıklardaki tel ve çiviye kadar bedeli ödenmiş bu elmalar Çankaya''ya, Gazi Mustafa Kemal Atatürk''e gönderilmiş...
''Ödemeyi tabii ki Atatürk cebinden yapmış ve faturasının da gönderilmesini istemiş!...
Niğde elmasını çok seven Mustafa Kemal Atatürk, Vali Ziya Tekeli''ye parasını göndererek, manavın fatura kesmesini istemiş.
Belgesi de Atatürk arşivinde bugünlere kadar saklanmış.
Devletin kasasından şahsı için bir kuruş harcamamış, varını yoğunu milletine bağışlamış Mustafa Kemal Atatürk'ü bir kez daha rahmet ve özlemle anıyoruz.