Modern yaşamdan yaklaşık 1 milyar yıl önce yeşil yosunlardan türeyen bitkiler, Dünya'nın tüm evrelerinde evrimleşerek, adapte olarak kendilerini korudular. Tabii ki bu süreç gerisinde sayılmayacak kadar çeşit çeşit bitki bıraktı. Ama bazı bitkiler var ki, kendilerini gördüğümüzde doğal sürecin büyüsüne kapılmamak mümkün değil.

Dünya üzerinde birçok ilginç bitki türü bulunmaktadır. Bugün sizlere bazı ilginç bitki türlerinden bahsedeceğim. İlk bitki ülkemizden, Şırnak'tan. Bu ilimiz coğrafyasında yetişen ve doğada ender görülen çiçeklerden biri, adı Dakdeli. Daha çok Besta bölgesindeki kumlu alanlarda yetişiyor. Çiçeğin bir özelliği de dört yılda bir çiçek açması. Anlaşılan hayranlarını bayağı özletiyor. Bu çiçek, bölgenin sembollerinden biri yapılabilecek durumda.

Gelelim Dünya'nın en acayip bitkilerine:

En başta "olağanüstü" bir bitki olan Welwitschia Mirabilis geliyor. İsminde Latince "olağanüstü" kelimesini barındıran bu bitki, isminin hakkını tam anlamı ile veriyor. Güney Afrika'daki Namibya çölünde bulunuyor. Bu bitki belki çok güzel olmasa da, sadece 2 tane yaprağı olması ile ünlü. Evet, şaşırmayın sadece 2 yaprağı var. Bu tuhaf görünümlü bitki, Namibya çöllerinde bulunur ve yaşam süresi yüzyıllarca sürebilir. Yaprakları uzunlamasına büyür ve rüzgarın etkisiyle yıpranır.Çok küçük bir gövdeden büyüyen bitki, büyüdükçe büyüyor ve bu ortalama 600 yıl kadar sürüyor. 65 milyon yıllık bu bitki türü, zedeleniyor, kesiliyor, sivil savaşlardan, virüslerden, insanoğlundan ve hatta dinozorları yok eden astreoidden sağ çıkmayı başarıyor. Yavaş yavaş, ilgi istemeden, sessizce ve gösterişsiz şekilde büyüyen bu bitkinin gerçekten "olağanüstü" olduğuna şüphe yok.

Bitki olduğunu belli etmeyen taş: Lithops. Güney Afrika'ya özgü bu zeki bitkiler, yağmur olmadığı zaman havadaki nemi toplayabildiğinden, çölde su arayan otoburlardan korunmak için böyle bir taklide başvurmuş. Bu taklitleri o kadar iyi ki, bazen uzmanlar bile onları bulmakta zorluk çekiyor.

Peyote Kaktüsü (Lophophora williamsii) narkotik etkilere sahip olan bir kaktüs türüdür ve geleneksel olarak bazı yerli Amerikan kabileleri tarafından dini amaçlar için kullanılır. Çoğu "Alıntaşı (Lithops)" bitkisi sonbahar ve kışın başında papatyaya benzeyen çiçekler açar. Bu durum sırlarını ortaya çıkarsa da, bitki olmanın güzelliğini de bu açan çiçekler sağlar.

İnsanı delirten bir güzellik: Cimpi Cimpi. Dikenli güller, kaktüsler, zehirli sarmaşıklar gibi bir çok bitki kendini korumak için güçlü yöntemlere başvursa da, belki de hiçbiri Cimpi Cimpi ya da Dendrocnide Moroides isimli bitkinin metotlarından öteye geçemedi.Avustralya ve Endonezya'daki yağmur ormanlarını kendine ev edinen bitki, içi boş, saç kadar ince dikenlerinde, moroidin adlı bir nörotoksin bulunduruyor. İsmi çok şeker olan bu bitkinin zehri insanlarda "asit ile yakılırken elektroşok ile işkence edilmek" gibi bir his vererek kurbanlarını delirmeye doğru yöneltiyor. Bu bitki, köpek ve at gibi hayvanlarda direkt ölüme yol açıyor. Avustralya'da yaygın olarak intihar bitkisi, sokan ağaç, sokan çalı veya gympie-gympie olarak bilinen Dendrocnide moroides, Malezya ve Avustralya'nın yağmur ormanı bölgelerinde bulunan Urticaceae ısırgan otu ailesinden bir bitkidir. Son derece acı verici ve uzun süreli acısıyla ünlüdür.

Jeriko'nun sahte gülü: Yeniden Diriliş Bitkisi. Beklenmedik yerlerden güzellikler çıkabileceğini bir çöl bitkisi olan Selaginella Lepidophylla anlatır. spikemoss ailesine ait bir çöl bitkisi türüdür. Sahra çalısı olarak bilinen S. lepidophylla, kuraklığa dayanabilmesiyle ünlüdür. Kurak iklimde gövdesi birleşerek bir top şeklini alır, nemli yerlerde ise top şeklinden çıkarak kendini salar ve tekrar yeşil haline döner. Neredeyse tamamen kurumanın sınırına gelip, küçük bir topa dönüşür. ABD'nin Teksas eyaletindeki Chihuahuan Çölü'nde yetişen bu bitki, havadaki nem geri geldiğinde hayatına olduğu yerden devam eder.

Dünyanın en büyük çiçeğinin garip kokusu: (Ceset Çiçeği) Amorphophallus Titanum: Bu bitki, dünyanın en büyük çiçekleri arasında yer alır ve "çürüyen et kokulu çiçek" olarak bilinir. Kötü kokulu olması nedeniyle Leş çiçeği de denir Çiçek açtığında, oldukça rahatsız edici bir koku yayarak sinekleri çeker. Ceset çiçeği adını rafflesia arnoldii ile paylaşan diğer bir dev bitki türüdür. Doğada ironiyi görmek istesek sanırım bu çiçeğe bakmamız yeterli. Kuzenleri yasemin ya da lavanta gibi tatlı kokular vermeyen bu 7 kiloluk çiçek, açtığı zaman, bu tecrübeyi yaşayanların çürümüş et kokusu ile anlatabildiği bir koku yayıyor. Bu bitki, dünyanın en büyük çiçeğine sahiptir ve Malezya ve Endonezya'nın yağmur ormanlarında yetişir. Çiçekleri 1 metreye kadar çapta olabilir ve kötü bir koku yayarak sinekleri çekmeye çalışır.

Victoria Amazonica (Amazon Nilüferi): Bu büyük su bitkisi, Amazon Nehri ve çevresindeki sulak alanlarda bulunur. Yaprakları 2.5 metreye kadar çapta olabilir ve Yaklaşık 45 kilogram ağırlığındaki bir çocuğu rahatlıkla taşıyabilir. Devasa dairesel yaprakları mevcuttur. Çok yıllık, otsu, beyaz ve pembe çiçekli, dona dayanıklı yaprak dökmeyen tatlı su bitkisidir. Kalın ve oldukça sağlam damarları bulunur.

Etobur Bitkiler: Etobur bitkiler, böcekleri veya diğer küçük hayvanları yakalayarak beslenen bitkilerdir. Bunlar arasında Venüs Sineği (Dionaea muscipula) ve Sarracenia cinsi bitkiler bulunur. Çok yıllık bir bitki olan sinekkapan, etçil bir bitkidir. Dikenli yapraklarını kapatarak, yaprağın üzerinde bulunan avını sıkıştırır. Özel sindirici sıvı salgılayarak avını öldürür ve beş ila yirmi gün arasında sindirir. Araştırmalar sonucunda böcekkapan bitkisinde elektrik içeren bir mekanizmanın olduğu iddia edilmiştir. Bitki yapraklarının iki ucunda yer alan üçgen şeklindeki üçer tüyün, fiziksel uyarımları elektriksel uyarılara dönüştürebilme özelliği olduğu ve avın yaprak üzerindeki hareketi ile bitkinin elektrik mekanizmasını kullanarak avını yakalayabildigi saptanmıştır.Bitki gereken tüm ihtiyaçlarını kapanları sayesinde almaktadır.

Sensitive Plant (Hassas Bitki): Bu bitki türü, dokunduğunuzda yapraklarının hızla kapanmasını sağlayan hassas yapraklarıyla tanınır. Bu tepki, bitkiyi potansiyel tehlikelere karşı korumak için evrimsel bir özelliktir. Adını dokunduğunuzda yapraklarının hızla birbirine yaklaşmasından alır. Bitkinin Latince adı 'utangaç' anlamına gelir ve aynı zamanda genellikle utanç bitkisi, utangaç bitki veya dokunma olarak da adlandırılır. Mimosa pudica tüylü bileşik yaprakları vardır, güneş ışığında büyür ve bakımı kolay bir ev bitkisidir.

Dragon's Blood Tree (Ejderha Kanı Ağacı): Bu ağaç, kırmızı reçine ürettiği için "ejderha kanı" olarak adlandırılır. Socotra Adası'nda yetişir ve ilginç bir şekli vardır. Ejderha kanı ağacından gövdesi yaralandığı zaman kırmızı bir sıvı akar. Ejderha kanı ağacı ise ismini bu özelliğinden alır. Ağaçtan akan kırmızı sıvının içinde insan kanında da bulunan demir maddesi bulunduğu tespit edildiği için eski Roma döneminde kanser ilacı ev yeni doğum yapan kadınlar için ilaç yapılırdı. Ejder ağacı, subtropikal bir iklimde yetişir. Kuşkonmaz ailesine mensup olan bu ağacın kan ağlama özelliği de bulunur.

Dünya çapında birçok farklı iklim ve coğrafyaya sahip olduğu için, çeşitli ilginç bitkilerin yetiştiği pek çok farklı ekosistem bulunmaktadır. Bu nedenle dünya üzerindeki bitki türleri oldukça çeşitlidir ve her biri kendine özgüdür.

Evet; doğanın da garip garip huyları var. Bunları da ilgimizi çeken bitkilerde görmemiz mümkün.