Geçtiğimiz günlerde 92 bin kişilik yeni bir çalışma yapıldı. Günde yarım çorba kaşığından (7gr) azıcık daha fazla zeytinyağı tüketenlerde tüketmeyenlere göre;
Kalp damar hastalığına bağlı ölüm riskinin %19 daha azaldığı gözlemlendi. Kansere bağlı ölüm riskinin %17 azaldığı, solunum hastalıklarına bağlı ölüm riskinin %18 azaldığı, nörodejeneratif hastalıklara (alzheimer, parkinson gibi) bağlı ölüm riskinin %29 azaldığı gözlemlendi.
Bu araştırma 28 yıl süren gözlemsel bir çalışmanın sonucu olarak literatürlerdeki yerini alarak zeytinyağının mucizevi tarımsal bir gıda olduğunu kanıtlanmış oldu.
Antioksidan, Omega 3, Omega 6, Oleik asit içeriği ile dünyadaki en sağlıklı yağ Zeytinyağıdır.
Kronik hastalıklar, kalp rahatsızlıkları, inme, alzheimer, tip 2 diyabet ve bazı kanser türlerininin riskini azalttığına dair sayısız makale yayınlanmıştır. İçeriğindeki oleik asit, inflamasyonu ve bazı kanser türlerini önleme üzerine etkili bulunmuştur. Antioksidan içeriği kronik hastalıkları engelleyebilir ve kalp hastalığı riskinizi azaltabilir.
Türkiye kalp projesi araştırmalarının sonuçlarına göre, Türkiye deki ölümlerin yüzde 37 si kalp hastalıklarından kaynaklanıyor Kolestrol yüksekliği zeytinyağı en az tüketen Karadeniz bölgemizde, en düşük oran ise zeytinyağı ağırlıklı beslenen Ayvalık çevresinde. Zeytinyağını bol tüketenülkelerde özellikle Yunanistan, İspanya ve İtalya’da kalp ve damar hastalıkları ve bu hastalıklardan ölüm oranı çok düşük. Amerika nın ünlü beslenme uzmanı Ancel Keys, Akdeniz ülkelerinde damar ve kalp hastalıklarına çok az rastlanmasının nedenini araştırmış ve bütün yemeklerde sadece naturel, sızma zeytinyağı kullanan bu hastalarda ülser yaralarının kapanma oranının yüzde 55 olduğu saptanmıştır. Ciltlerine radyasyon verilmeden önce zeytinyağı sürülen hamsterlarda, zeytinyağının radyasyona karşı kesin ve tam bir koruyucu madde olduğu saptanmıştır. İnanılır gibi değil ama araştırmalarla kanıtlanmış olması insanı daha çok şaşırtıyor.
Tüm bu bilinenlerin yanında son yapılan ve 28 yıl gibi uzun bir araştırmanın sonucu olarak bir kez daha ‘Zeytinyağlı yiyemem aman’ın türkülerde dahi söylenmemesi gerektiği ortaya çıkmış oldu.
Aksine ‘zeytinyağsız yemem asla’ diye türkü evrim değiştirmeli. Anne sütünden sonra gelen neredeyse en kıymetli besin olan zeytinyağını her gün düzenli olarak tüketmeliyiz, sevdiklerimize tükettirmeliyiz.
İlkeli Söz: Silah kuşananın, kıymet bilenindir.