Türkiye’de, ilk kez Finike’de bir üretici çarkıfelek üretmeyi denedi. Başardı. Halk arasında diğer adıyla passiflora meyvesi bilinen çarkıfelek, yoğun talep görmeye başladı.

Üreticiden alınan bilgiler doğrultusunda inanılmaz bir talep olduğu ortaya çıktı. Üstelik sadece Türkiye içinde değil, dünyada da çok büyük bir talep var. Türkiye için kividen sonra olmazsa olmaz fırsat bir meyve olma yolunda hızlıca bir üretim başladı.

Güney Amerika ile Güney Afrika’da yetişen ve iki yıl önce Finike’de üretimine başlanan Çarkıfelek meyvesinin hasadı başladı bile. Bölgedeki narenciye üreticilerinden biri olan Mete Apaydın, Türkiye’de ilk kez alternatif meyve olarak çarkıfelek meyvesini ürettiklerini ve tüketici sofrasıyla buluşturduklarını söyledi.
    
Mete Apaydın, "Yaklaşık 2 yıl önce Finike’mizin olmazsa olmazı portakalın yanında mevsim şartlarına uygun hangi ürünler olabilir diye araştırma yaptık. Tropik meyvelerden ‘tutku meyvesi’ olarak da bilinen çarkıfelek, diğer adıyla passiflora meyvesini denedik. Olabileceğini gördük ve üretimi arttırdık. Yaklaşık bir yıldır da ciddi miktarda aynı Güney Amerika, Güney Afrika’da olduğu gibi birinci kalite ürün yetiştirip, tüketicinin önüne koyabiliyoruz. Bu üretimi Türkiye’de ilk defa biz gerçekleştirdik. Bizden sonra Gazipaşa’da denendi. Akdeniz bölgesinde çarkıfelek meyvesinin olabileceğini gösterdik" dedi.

Çarkıfelek meyvesine yoğun talep olduğunu söyleyen Mete Apaydın, şöyle devam etti: "Bundan sonra da talebin çok aratacağını düşünüyoruz. Çünkü inanılmaz bir talep var. Sadece Türkiye içinde değil, dünyada çok büyük talep var. Türkiye için olmazsa olmaz fırsat bir meyve olacak. Güney Amerika’da, Güney Afrika’da üretildiği gibi burada da birinci kalite çarkıfelek üretmeniz bi çok üretici tarafından mümkün."

"Akdeniz bölgesinde havanın sıfır dereceye inmediği bölgelerde hem serada hem de bahçede yetişebilir. Dış alanda üretilen meyveyi, bir kez serada yetişen meyveyi haziranda başlayıp, eylül ayına kadar hasat edebiliyoruz. Aynı zamanda sera içinde ısı kontrolünü sağladığımız için ocak ve mart ayında da bir kez daha meyve alabiliyoruz. Dolayısıyla çarkıfelek meyvesi 6 ay boyunca farklı dönemlerde üç ay arayla ürün alabiliyoruz."

Çarkıfelek meyvesinin sarmaşık gibi olduğunu, bulunduğu alanı kısa sürede sarmaya başladığını anlatan Apaydın, "Fidesini diktiğiniz zaman aylar içerisinde kolları bahçeye sarmaya başlıyor. Telleri sara sara çevresine yayılıyor. Herhangi uygulama yapmadan sadece gübresini verdiğinizde toprağını da sevdiyse inanılmaz şekilde büyüyor. Yeşilden mor renge dönüşüyor. Olgunlaştığında ’ben olgunlaştım’ deyip düşüyor. Mükemmel bir lezzeti var" dedi.
    
Çarkıfelek meyvesinin sakinleştirici bir özelliği olduğunu söyleyen Apaydın, şöyle devam etti:

"Vücudun ihtiyacı olan B vitamini kompleksi bakımından oldukça zengin. Aynı zamanda sinir hücrelerinin deforme olmasını önler. Yani sakinleştirici bir etkisi vardır. Kronik yorgunluk ve uykusuzluk çekenler için ideal bir meyve. Aynı zamanda serotonin hormonun artmasını sağlayarak mutluluk verir, yani beynin işlevselliğini arttırır. Yüksek lif içerdiğinden bağırsakların çalışmasını sağlarken asidik özellikleri sayesinde de idrar yollarında bakteri ve enfeksiyonu önler. C vitamini açısından oldukça zengindir."
    
Kolombiya’dan Türkiye’ye getirilen ve internet üzerinden satışa sunulan bu meyvenin büyük bir süpermarket zincirinde ithal ürünün kilosunun Türkiye’de üretilen çarkıfelek meyvesinin kilosuna göre yarı fiyatına olduğu kaydedildi.

İlkeli Söz; Güzel şeyler hayatıma geldi.