İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce açıklanan “2050 İstanbul Vizyonu”na göre, 2050 yılında İstanbul, “Hayatın tüm çeşitliliği ile canlı ve özgür olduğu, herkesin iyi yaşadığı bir dünya şehri” olacak.

İstanbul Planlama Ajansı ile birlikte hazırlanan bu vizyon belgesinde, ODTÜ'den siyaset bilimci ve şehir plancısı Prof. Tarık Şengül'ün de içinde olduğu bir ekipçe kentin geleceği tasarlandı. Bilim, eğitim ve üretim alanıyla tüm ağ içinde İstanbul’un bugünü ve yarını için proaktif çalışarak merkezler arası etkileşim sağlanması amaçlandı.
“2050 İstanbul Vizyonu”nun genel hatları şöyle: İstanbul birlikte üreten, birbirinden öğrenen, yaratıcı ve yenilikçi insanların merkezidir. Tüm dünyadan insanlar bu ilham veren şehre çekilir, bulunmaktan heyecan duyar ve zenginleşir. İstanbul insanların merak ettiği, mutlaka deneyimlemeyi hayal ettiği şehirdir. Gençlerin sesi duyulur ve değer verilir. Geleceklerini İstanbul’da kurmak için umutla hayata katılır. İstanbul yeşil ve yüksek teknolojili bir üretim merkezidir. Kentin güçlü yerel üreticileri, üretimin yanı sıra Ar-Ge ve tasarımın da parçasıdır. Tarım kentsel hayat ve kültürün önemli bir unsurudur.

Bilgi paylaşımı, birlikte üretim imkânları ve altyapısı kentin her yerine yayılmıştır. İstanbul tüm dünyadan insanların birlikte üretim yapması için ortak düşünce zeminini ve zenginliğini sağlar, karşılaşmaların kentidir. İstanbul tüm olanaklarıyla, etkinlikleriyle ve sermayesiyle zengin bir kenttir. Sunduklarını ve zenginliği adil paylaşır. Tüm bölgeleri tüm kentliler için yaşam hakkı temelinde iyi bir yaşam ve olanaklar sağlar.

Eğitim, sağlık, kültür ve sanat, barınma, sağlıklı gıda herkes için ve kalitelidir. Tüm İstanbullular kentsel yaşamın parçasıdır, değer ve kimliklerini koruyabilir, kaynaklardan adil pay alabilir. Sokakları, meydanları ve tüm kamusal alanları kültürle, sanatla, sporla renkli ve canlıdır, tüm İstanbullular bunun parçasıdır. Meydan ve sokakları herkes için tasarlanmıştır.

İstanbul planlı dönüşmüştür, küresel ekonomik merkez olmayı sürdürürken, yeşil alanlarını artırmıştır. Dinamizmini ve ekonomik gücünü artırırken, huzurlu bir yaşam çevresi sunar. Sokaklarında yürümenin, bisiklete binmenin, her yaşta spor yapmanın ve oyun oynamanın keyfini yaşar. Yeşil, estetik ve herkes için erişilebilir. Kamusal alanlarında keyifle vakit geçirilir, plajlarında yüzülür.

Özgünlüklerini koruyan İstanbul’un Boğazı, Vapurları, Haliç’i, Adaları, Galata - Beyoğlu, Eyüpsultan’ı ve daha niceleriyle bütünleşen kültürel mirası, kimliğinin parçasıdır. İstanbul tüm bileşenleriyle doğa dostu bir metropoldür. Tüm canlılar korunur. Doğası ve biyoçeşitliliği özgünlüğünün bir parçasıdır. İklim krizine karşı tüm İstanbullular birlikte mücadele eder. Ekonomisi, olanakları ve fiziksel çevresi adil dönüştürülür. Kaynaklarını verimli kullanan, kirletmeyen bir kenttir. 

İstanbullular zorluklar karşısında dayanışır, ortak hareket eder, sorunlara karşı yenilikçi çözümleri sürekli ve birlikte keşfeder. Her düzeyde demokratik bir kent yaşamı ve özgür ifade alanı sağlar, İstanbullular ise güçlü sivil alanın en önemli unsurudur.  İstanbul 2050 Vizyonunun hayata geçirilmesi için temel politikalar da İstanbullar ile oluşturulmuştur. İstanbul yenilikçi, yaratıcı, yaşanabilir ve yeşil bir kent olarak ön plana çıkar. Tüm bunların ışığında İstanbul’un geleceği; çevreyi koruyan ve değişen iklime uyumlu, etkin ve kapsayıcı hareketlilik, bütünleşik ve akıllı altyapı sistemleri, iyi yaşam sağlayan canlı ve duyarlı mekanlar, dönüştüren ve dayanıklı ekonomi, herkes için erişilebilir ve adil kentsel olanaklar, eşit ve özgür bir toplum temalarıyla şekillenir. https://vizyon2050.istanbul

"İstanbul Vizyon 2050 Sergisi” de kenti bu vizyona ulaştıracak stratejilerin İstanbullularla birlikte nasıl oluşturulduğunu, kapsayıcı katılım sürecini ve belgenin ortaya çıkında için kat edilen yolu anlatıyor.” www. İstanbul Vizyon 2050 Sergisi - İPA Kampüs