10 günluk İran hem iş hem ziyaret amaçlı gerçekleşen seyahatten izlenimler.
İran Transaxtion Exhibition Fuarı’nın ardından kısa bir tatil.
İran hakkında hemen hemen her şeyin geniş bir şekilde bölümler halinde bir seri halinde aktarıldığı yazıyı keyifle okunanız dileğiyle.
İran, büyük bir ülke, geniş ve kuzeyden güneye çok uzun bir yerleşim yeri var.
Yaz ve kış aynı mevsimde yaşanmakta.
Yemek, insani ilişkiler, din, sosyal yaşam kültürü ile Türkiye’ye çok benzerlik göstermekte.
İran Ortadoğu’nun merkezinde yer almakta ve bir köprü gibi Hazar denizini Fars körfezine bağlamaktadır. Bu ülke dünyanın kurak iklim kuşağında yer almasına karşılık farklı bir iklim türlerini barındırmaktadır; yılın belirli dönemlerinde çeşitli bölgelerinde dört mevsimi birden yaşamak mümkündür. 1.648.195 km2yüz ölçümüyle Ortadoğu ve Batı Asya’da yer alan İran’ın, komşuları olan (Hazar bölgesinde) Türkmenistan, Azerbaycan, Ermenistan, Rusya, Kazakistan, (Umman denizi ve Fars körfezi bölgesinde) Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Arabistan, Kuveyt ayrıca Türkiye, Irak, Pakistan, ve Afganistan ile 6031 km. kara, 2700 km deniz olmak üzere toplam 8731 km sınırı bulunmaktadır.
Ülke yerleşim birimleri bakımından 28 eyalet ve 241 ile ayrılmaktadır. 200 yılı aşkın süredir ülkenin merkez şehri konumunda olan Tahran halen İslam Cumhuriyetinin başkentidir. Ülkenin diğer önemli şehirleri Meşhed, İsfahan, Şiraz, Tebriz, Kerman, Urumiye, Yezd olarak sıralanabilir.
İran platosu Asya’daki eski medeniyetlerin en eski merkezlerinden biridir. Bu platoda ilk yerleşimin tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte eldeki deliller çok eski zamanlardan beri bu toprakların yerleşim amaçlı kullanıldığını göstermektedir. Aryai kavimlerin İran platosuna göçü M.Ö.3000 yıllarında başladı, M.Ö 330 yılında ise Hehameneşiler İran’ın ilk büyük imparatorluğunu kurdular. Bunlardan sonra sırasıyla Sulukiler, Partlar, Sasaniler, Al-i Buveyh, Gazneliler, Selçuklular, Harzemşahlar, İlhanlılar, Muzafferiler, Timurlular, Türkmenler, Safeviler, Afşariler, Zendiler, Kaçarlar, ve Pehlevi hanedanı bu topraklarda hüküm sürdü. 1979 Şubat’ında İmam Humeyni rehberliğindeki İran halkının kıyamıyla 2500 yıllık şahlık düzeni yıkıldı ve İslam Cumhuriyeti rejimi kuruldu.
Nüfusun yüzde 19’u başkent Tahran’da yaşıyor.
Devamı bir sonraki yazıda…
İlkeli Söz; Senin için belki de giyinip süslendim bu gece. Sadece seni giyindim tüm benliğimle kalbime. Taktım seni kulaklarıma, parmağıma, bileğime. Gözlerime sürdüm yüzünü, dudaklarımı boyadım senin dudaklarınla.