Hata yapmaktan korkmamalı insan. Kararsız olmamalı.. Çoğu insan hata yapmaktan korkar. Hata yapmaktan korkan hiçbir şey yapamayandır.
Hiçbir şey yapamayansa yaşamayandır. Oysa asıl hata, hata yapmaktan korkmaktır. Her zaman doğru kararlar veremeyebiliriz. Ne kadar çok hata, o kadar çok deneyim, o kadar çok doğru. Yanlışın kapısından geçmeyen doğruyu bilemez. En önemlisi ise aynı hatayı tekrar etmemektir. Hayat, aynı hatayı iki kere yapmaya harcanacak kadar uzun değildir belki de…
Bir Fransız yazar “yapılacak o kadar çok hata var ki, aynısını yapmak için hiçbir sebep yok” demiştir.
Doğru ve yanlış zamanla değişiklik gösterebilecek kavramlardır. Bugünün doğrusu yarının yanlışı olabilir. Yaşadığınız olaylara kocaman etiketler yapıştırmak yerine; yargısızca, coşku içinde bilinmeyene gülümseyin..
Hayat cesurları sever..
Tasavvufta hayat öğrenmek içindir. Hata yapmak ne yasaktır ne de kabul edilemez bir şeydir. Hatalar, ilerlemenin bedeli olarak yaşadığımız fırtınalardır. Bugün kaybetmezsek yarın kazanamayız. Hatalarınız yüzünden mutsuzluğa, karamsarlığa kapılmayın. Bu, insan olmanın bir özelliğidir. “Beşer şaşar” sözünü hatırlayın.
Başarılı insanların hayat hikâyelerine bakın…
Hiçbiri, “Ben hata yapmam” ya da “hata yapmaktan korkuyorum” demez.
Bir yolcu harap kulübesinin önünde çıplak ayakla oturmuş sigarasını tüttürüyordu. Oradan geçen bir yabancı, köylüden bir bardak su istemek için yanına gitti. Muhabbete başladılar…
“Bu sene pamuk nasıl?” diye sordu adam.
“Pamuk ekmedim” dedi köylü.
“Peki, mısır nasıl?”
“Ekmedim. Yağmur yağar diye korktum.”
Adam mahcup oldu fakat neşesini bozmamak için sordu: “Patates nasıl?”
“Ekmedim. Hastalık gelmesinden korktum” dedi köylü.
“Peki, ne ektin?” diyen adama köylü: “Hiçbir şey ekmedim, kendimi emniyete aldım” diye cevap verdi.
Bu köylü tarlasını ekmedi ve boş bir tarlası var. Birçok insanda hayat tarlasına korkuları yüzünden ekim yapamıyor ve boş bir hayatın kenarında sigarasını tüttürüyor.
Unutmayın ki; Ders alınmış başarısızlık başarı demektir.