Bir çok insan yağmurlu havaları çok sever. Kimi insan yağmuru çok romantik olarak değerlendirir. Yağmur kimi zaman duygusal anlar yaşatırken kimi zaman da insanlara zor anlar yaşatmakta, maalesef çok üzücü sonuçlar doğurabilmektedir. Özellikle sağanak yağışlar sonrası yeryüzünde yaşanan sel felaketlerine neden olabilmektedir. Ama yağmur her şeye rağmen olmazsa olmaz, yaşamın ta kendisi olarak addedilir. Yeryüzünde bitkiler ve diğer tüm canlılar her zaman yağmuru hasretle beklemektedir. Bu da yağmurun her ne olursa olun hayatın canlılığının sembolü olduğunun net bir kanıtıdır. 

Yağmur taneleri düşme esnasında kuru havadan geçerken bir kısmının veya tamamının buharlaşması sonucu bulut tabandan aşağı doğru sünüyormuş gibi görünür buna virga denilir.

Yağmurlar da iki çeşit olarak gözlemlenmektedir.

Yamaç Yağışı: Bu tür yağmurlar genellikle dağlık bölgelerde görülür. Bu yağmur şeklini özellikle ülkemizde Kuzey Anadolu gibi bölgelerde görmek mümkün olmaktadır. Denize paralel dağ kıyılarında oluşan bu yağmur çeşitleri Toros dağlarında da sıkça görülür. Bu yağışın oluşumu diğer yağmur oluşumlarına benzer. Gökyüzündeki su buharları burada yoğunlaşır ve sağlam bir şekilde yeryüzüne iner. Bu yağmurların temel özelliği olarak yarı katı ve yarı sıvı olması durumu görülmektedir.
Yükseliş Yağışı: Ülkemizde sık görülen bir yağış türüdür. Yükseklik yağışı olarak adlandırılan bu yağmur türü, konveksiyon yağış türü olarak da bilinir. Bu yağış türleri her mevsimde yaygın olmakla birlikte, bazı mevsimlerde daha yaygındır. Bu yağışların özellikle ilkbaharda görüldüğü bilinmektedir.
 Ülkemizde yükseliş yağışları olarak adlandırılan bu tip yağmurlar çoğunlukla Ege ve İç Anadolu Bölgelerinde görülmektedir. Buradaki oluşum kuzeyden hava akışı ile gerçekleşir. Özellikle kuzey bölgelerden gelen su buharları İç Anadolu ve Ege Bölgelerinde yükselmekte ve su damlacıklarına dönüşmektedir. Sonra yağmur olarak tekrar yeryüzüne düşmektedirler.

Kur’an’da Vakıa Süresi’nde yağmurun yaşam devamlılığı çok güzel ifade edilmiştir. ‘Dileseydik onu tuzlu yapıverirdik, şükretmeniz gerekmez mi!’

Yağmurdan önce ilk duyduğumuz koku ozondur. Yağmur sırasında aerosollerin sebep olduğu o muhteşem kokuya petrichor, yağmur sonrası duyduğumuz kokuya da geosmin denilir. Geosmin kelimenin tam anlamıyla "dünya kokusu" demektir.
İşte yağmur Kur’an’da da geçtiği gibi tam bir dünya nimetidir. Allah dünyamızı yağmursuz, susuz bırakmasın. 

İlkeli Söz; Bazen mış gibi davranırlar…