İlkeli Söz; Yaşanmışlıkları olan eşyaları, antikaları sevmiyorken, eski şarkıları, hele bir de hikayesi olanlarını çok sevdiğimi farkettim bu akşam. Hepsi tam bir ‘ruh şifası’.

İlkeli Köşemde bugün de size mutlu olmanızı sağlayacak yiyecekleri sizlerle paylaşacağım hem de bilimsel olarak kanıtlandı. 7 yiyeceğin mutluluk verdiği bilimsel çalışmalarla ortaya çıktı. 

‘Hangi yiyecekler "mutluluk hormonu" üretiminde büyük rol oynuyor?

Nedense zararlı olan gıdalar her daim seviliyor, özellikle de çocuklar cips, çikolata, paketli olan gıdaları çok severler.

Son yıllarda yapılan birçok araştırma, beslenme düzeni ve ruh sağlığı arasında ilişki kuruyor. Buna göre bazı gıdalar beyinde serotonin üretimini artırıyor.

"Mutluluk hormonu" diye de bilinen serotonin, kişilerin ruh halini düzenlemede önemli rol oynuyor. Zira bu kimyasalın düşük seviyede olması, ruh halinde dengesizliklere yol açabiliyor.

Bilimsel araştırmalara göre ruh halini iyileştirebilecek ve bireyleri mutlu edecek yiyecekler var.

Bu yiyeceklerden ilk sırayı bitter çikolata alıyor.

2013'te yapılan bir analiz, bitter çikolatanın ruh halini olumlu yönde etkilediği ortaya çıktı. Çikolatada mutluluk hissiyle ilişkili üç ana bileşen mevcut: Triptofan, teobromin ve feniletilalanin.

Triptofan, beynin serotonin üretmek için kullandığı bir amino asit. Teobromin ise ruh halini iyileştirebilecek bir uyarıcı görevi görüyor.

Bu arada, feniletilalanin de zevk ve motivasyondan sorumlu dopamin kimyasalını üretmek için kullanılan başka bir amino asit.

Bir diğer yiyecek ise muz.

Vücudun serotonin üretimi için B6 vitaminine ihtiyacı var ve muz bu açıdan özellikle zengin. Tek bir orta boy muz, günlük önerilen B6 alımının yaklaşık 25'ini karşılıyor.

3.sırayı hindistan cevizi alıyor.

Hindistan cevizi, enerjiyi artırmaya yardımcı olabilecek orta zincirli trigliserit adı verilen yağ asitleriyle yüklü. 

2017'de hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma hindistan cevizi sütünden elde edilen bu yağ asitlerinin kaygıyı azaltabileceğini göstermiştir.

Boşuna kırk yıllık hatrı var dememişler. Bir diğer gıda ise kahve.

2016'da yapılan bir meta-analiz, kahve tüketiminin depresyon riskinin azalmasıyla önemli ölçüde ilişkili olduğunu ortaya çıktı.

2018'de yürütülen küçük çaplı bir deneyde de kafeinli veya kafeinsiz kahve içen katılımcıların ruh halinin içmeyenlere göre büyük ölçüde iyileştiğini gösterdi.

Ancak uzmanlar çok fazla kahve tüketmenin sağlığa zararlı olabileceğini, bu yüzden ölçülü içilmesi gerektiğini belirtiyor.

Ülkemizde de artık yetiştirilmeye başlanan gıda Avakado bir diğer mutluluk veren gıda. 

Bu meyve, vücudun sinir sistemini ve ruh halini düzenlemek için kullandığı kolin gibi besin maddeleriyle dolu.

2020'de yapılan bir araştırma, avokadodaki sağlıklı yağların kadınlarda kaygıyı azaltabileceğine işaret etmişti.

Avokado aynı zamanda B vitamini açısından zengin. Bu vitamin de stresin azalmasını sağlıyor.

Meyve ve sebzeler de 2016'da yapılan bir meta-analizde, genel olarak meyve ve sebze tüketiminin akıl sağlığını iyileştirdiği tespit edilmiştir.

Özellikle meyveler, depresyon semptomlarını azaltabilen ve flavonoidler diye bilinen antioksidanlar açısından zengin.

Ve son olarak mutluluk veren gıdalar arasında sağlık açısından özellikle grip salgını açısında kıymeti paha biçilmez fermente gıdalar sırayı alıyor.

Lahana turşusu, kefir ve yoğurt gibi gıdalar, sağlıklı bir bağırsak için önemli. Aynı zamanda bireylerin ruh halini iyileştirmesini de sağlayabilir.

Fermantasyon süreci, bağırsaklardaki sağlıklı bakterileri destekleyen probiyotikleri ortaya çıkarıyor. Bağırsakların da ruh haliyle yakından ilişkili olduğu biliniyor.

İkinci beyin diye anılan bağırsaklardaki hücreler, vücudun serotonin üretiminin neredeyse yüzde 90'ından sorumlu.’ Tüm bunlar gösteriyorki Beynimiz nasıl çok önemli bir organımız ise ikinci beynimiz ondan daha da önemli bir organımızdır.

Kaynak; Independent Türkçe, CNET, Medical News Today