Gıdasız yaşayabiliriz ancak susuz yaşayamayız. Susuzluğun kapıda olduğu şu günlerde susuzluğa çare heyecan verici bir gelişme yaşandı.
MIT Üniversitesinden bilim insanları, bir valiz boyutunda ve deniz suyunu filtre kullanmadan tek düğmeyle içme suyuna dönüştüren bir cihaz geliştirdi. Güneş enerjili tuzdan arındırma ünitesi 10 kilogramdan daha hafif ve bir valize sığacak kadar küçük.
"Portable seawater desalination system" isimli cihaz güneş enerjisiyle çalışıyor ve filtre kullanmıyor.
Araştırmacılar bir düğmeye basıldığında deniz suyunu içme suyuna dönüştürebilen bir desalinasyon (tuzdan arındırma) cihazı icat etti.
Yeni teknoloji esasen, tuz moleküllerini, bakterileri ve virüsleri ortadan kaldırmak için, suya elektrik veren bir teknikten faydalanıyor. Bu teknoloji piyasadaki desalinasyon ünitelerinin gerektirdiği yedek filtrelere ve yüksek basınçlı pompalara ihtiyacı ortadan kaldırıyor.
MIT'de elektrik mühendisliği profesörü olan Jongyoon Han ‘Bu gerçekten de ekibimle benim 10 yıllık yolculuğumuzun sonucu çok heyecanlandığımız bir proje ve icat oldu’ dedi.
Cihaz uzman olmayanların kullanabilmesi için tasarlandı ve cihaza eşlik eden bir akıllı telefon uygulamasıyla kablosuz olarak kontrol edilebiliyor.
Cihazın prototipi testlerden başarıyla geçerek saatte 0,3 litre doğrudan denizden çekilmiş içme suyu üretti.
New York Üniversitesi Abu Dabi Su Araştırma Merkezi Direktörü Profesör Nidal Hilal, kurulumun şimdilik pahalı malzemeler gerektirdiğini söyledi.
Hilal, "Düşük maliyetli malzemelerle de benzer sistemlerin kullanıldığını
görmek için sabırsızlıkla beklediğini dile getirdi.
Umuyoruzki insanlık için atılan bu büyük adım kısa sürede hayatlarımızdaki yerini alır ve 4’te 3’ü suyla kaplı dünyamızda denizlerimiz susuzluğumuza en büyük çare olur.
İlkeli Köşe; İyi insan olmak hayattaki en büyük erdemdir. Fakat bunu kanıtlamak için zamanını harcama. Çünkü zaman insanın en büyük sermayesidir.