İlk yayınlandığı 1968 yılından beri milyonlarca çocuğa ulaşan klasikleşmiş bir kitap bu haftamızın konuğu. Judith Kerr’in üç yaşındaki kızı ile birlikte hayvanat bahçesine gittiklerinde gördükleri kaplandan yola çıkarak yazdığı Çaya Gelen Kaplan kitabı tam bir klasik olarak hem büyüklere hem küçüklere hitap eden enfes bir hikâye.
Hikâyenin kendi dinamiğinde oldukça sakin bir duruş var. Hayatımızın altüst olacağı zamanlarda nasıl davranabileceğimizi bize bu güzel hikâye ile aktarıyor Judith Kerr. Kitabı okumaya başladığınızda aslında her şeyin düzenli olduğu bir zaman diliminde geçtiğini fark ediyorsunuz. Sakinlik var ama bir o kadar da o sakinliği yok eden bir süreç yaşanıyor.
Sophie adında bir kız çocuğunun annesi ile birlikte çay saati zamanında kapı zilinin çalması ile başlıyor hikâyemiz. Anne, önce bir sorguluyor acaba kim gelmiş olabilir? Bekledikleri biri yoktur çünkü. Kapıyı açtıklarında karşılarında hiç beklemedikleri biri vardır. Kocaman, çizgili bir kaplan. Kaplan, çok aç olduğunu belirterek Sophie ve annesinin çay saati masasına oturur. Bir tane sandviç ister misin diye sorduklarında kaplan tabakta olan bütün sandviçleri yer. Ama doymaz. Masada ne varsa yer, ocakta akşam için pişen yemeği de yer. Kilerde ne varsa tüketir. Yetmez, buzdolabında olan her şeyi bitirir. Bir tek Sophie ve annesini yemez.
Böyle bir süreç başınıza geldiğinde nasıl tepki vereceğinizi düşünün. Durumu kabullenir misiniz? Yoksa sakinliğinizi korur musunuz? Judith Kerr yaşam yolculuğumuzda ummadık şeylerin başımıza gelebileceğini, her şeyi sakinlikle karşılayabileceğimizi, uyum sağlayabileceğimizi ve hepsinden önemlisi sevgi ile tüm aile fertleriyle bir arada olunca her şeyin tekrar düzene girebileceğini böylesi basit bir hikâye ile bizlere aktarıyor.
Çaya Gelen Kaplan kitabı sanat terapi incelemelerinde hikâyeyi bir esneklik hikâyesi olarak tanımlıyor uzmanlar. Sorunları dert etmeyen bir anlayışın hikâyeyi kapsadığını, basitliğin, dürüstlüğün ve alçakgönüllülüğün her zaman kazanan olduğunu belirtiyorlar.
Neden Çocuk Kitapları Okumalıyız? Sorusuna cevap veren nitelikli kitaplardan biri bu kitap. Yaşam yolculuğunda bizleri neler bekliyor bilemiyoruz. Konforlu alanlarımızda birden her şey altüst olabilir. Böylesi beklenmeyen süreçlerde bir anne ve kızının tavrı sonradan sürece dahil olan babanın çözümü birçok çocuk için çok anlamlı olacaktır diye düşünmekteyim. Esneklik olarak baktığımızda aile bir sonraki alışverişlerinde eğer yine kapılarını bir kaplan çalarlarsa ona verebilecekleri kocaman bir kaplan maması almayı unutmuyor. Bu da ailenin sorun karşısında geliştirdiği çözümü ve uyumlamasına oldukça anlamlı bir örnek teşkil ediyor.
Yolculuğumuzda davetsiz misafirlerimiz hep olacak. Korkunç olduğunu düşündüğümüz durumlarda olacak. Önemli olan o durumlarda endişeli mi olacağız yoksa sakin mi? Deneyimlerimiz sonunda geçirdiğimiz zaman ve öğrettikleri şeyler bir arada olmanın getirdiği mutluluk ve sevgi olacaktır.
Keyifli okumalar olsun…
Yazan – Çizen: Judith Kerr - Çeviren: Gönül Çapan - Yayınevi: Hep Kitap