Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, hücrelerin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için düzenli ve sağlıklı beslenmenin önemini vurgulayarak, hücrelerin enerji elde etmek, tamir olmak, büyümek ve çoğalmak gibi görevleri olduğunu belirtti.




 

Hücre yaşlanmasının, doku veya organ yaşlanmasıyla eşdeğer olduğunu aktaran Dr. Can, düzenli ve sağlıklı beslenmenin hücrelerin daha fazla enerji üretip daha az atık madde biriktirmesini sağlayarak yaşlanmayı yavaşlattığını ifade etti.

Derya Can, "Su vücutta en çok ihtiyaç duyulan şeydir" diyerek suyun vücuttaki tüm hücrelerin enerji elde etmesi ve atık maddeleri atması için gerekliliğine dikkat çekti.



 

Ayrıca, vücudu 'zırh' gibi koruyan besinleri sıralarken suyun önemine vurgu yaptı.

Dr. Can, düzenli beslenmenin yaşlanmayı geciktiren etkilerine dikkat çekerken, şu besinleri özellikle vurguladı:

  • Omega-3 kaynağı olan cevizin beyin sağlığı için önemli olduğunu ve cildin gerginliğini koruduğunu,
  • Avokadonun atık maddelerin atılmasında görev aldığını ve cildin nemini sağladığını,
  • Yeşil çayın antioksidan etkisinin yüksek olduğunu ve cilt hastalıklarına iyi geldiğini,
  • Elmanın kolajen aktivitesini uyararak ciltteki yaşlanmayı geciktirdiğini,
  • Üzüm çekirdeğindeki resveratrolün güçlü bir antioksidan olduğunu ve bağışıklığı güçlendirdiğini,
  • Soğan ve sarımsağın güneşin zararlı etkilerine karşı cildi koruduğunu,
  • Domatesin cildin pürüzsüz kalmasına yardımcı olduğunu,
  • Koyu yeşil sebzelerin cildin gerginliğini koruduğunu ve selülit oluşumunu önlediğini,
  • Kabuksuz meyvelerin antioksidan özelliklerinin yüksek olduğunu ve cildin yaşlanmasını geciktirdiğini,
  • Bitter çikolatanın antioksidan bakımından zengin olduğunu ve antiaging etkisi olduğunu,
  • Omega-3 deposu olan balığın kalp ve cilt dostu olduğunu,
  • Yoğurdun suyunda bulunan riboflavinin gençleştirici ve cilt yenileyici etkisi bulunduğunu ifade etti.

Kaynak: İHA