Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın Kasım ayı etkinliklerinde, bugün Yapı Kredi Kültür Sanat’taki “Hayat, Ölüm, Aşk ve Adalet” sergisi kapsamındaki Sanatçı Konuşmaları var.
Etkinliğin konuğu Mustafa Emin Büyükcoşkun. 16 Kasım Çarşamba günkü Bilim Akademisi Konferansları kapsamındaysa Yeni Enfeksiyonlar ve Türkiye’deki Bilimsel Olanakları konuşulacak. Prof. Dr. Önder Ergönül, bu yönde yapılan çalışmaları ve geleceğe yönelik hazırlıkları sunmak ve tartışmak üzere Loca’da bilim meraklılarıyla bir araya gelecek.
Yapı Kredi Kültür Sanat’taki “Hayat, Ölüm, Aşk ve Adalet” sergisi sanatçıları Instagram’da sanatseverlerle buluşuyor. Moderatörlüğünü serginin küratörü Didem Yazıcı’nın üstlendiği canlı yayınlanacak söyleşi dizisinde sergi sanatçıları Yapı Kredi Kültür Sanat’ın instagram hesabına konuk oluyor. Yazıcı serginin kavramsal çerçevesini ve üretim sürecini anlatırken sanatçılar hayat, ölüm, aşk ve adalet kavramlarını sergilenen eserlerinden yola çıkarak ve günümüz dünyası sorunlarından hareketle ele alıyor.
Bugün saat 19:00’da yapılacak etkinliğin konuğu sanatçısı Mustafa Emin Büyükcoşkun’un Tekerrür (2015-devam ediyor) isimli fotoğraf yerleştirmesi Galatasaray Meydanı’nda 27 Mayıs 1995’ten beri düzenlenen ve 25 Ağustos 2018’deki 700. Buluşmadan beri yasaklı Cumartesi Anneleri / İnsanları oturma eylemlerini merkezine alıyor. Galatasaray Meydanı’na bakan sergi salonuna bu eseri kurmak zaman, mekân ve bağlam açısından önem taşıyor. Büyükcoşkun beraber nöbet tuttuğu kayıp evlatları için sessizce oturan anneleri fotoğraflayıp bu fotoğrafları duvara asmak yerine onları en yalın haliyle heykelleştiriyor. Yansıtılan dijital imgeler mekân algısını derinleştirirken kullanılan kâğıdın kırılganlığı ve transparanlığı konunun en insani yönünü vurguluyor.
Büyükcoşkun, Karlsruhe ve İstanbul’da yaşayan ve çalışan bir sanatçı ve film yapımcısı. Film, fotoğraf, heykel ve performansla çalışır. Sanat pratiği, eylemlilik ve gerçeğin medya altyapılarında, özellikle de siyasi ses alanlarında potansiyeli ortaya çıkarışı üzerine odaklanır. Film sektöründe yönetmen ve asistan olarak çalışmasının ardından, güncel sanat pratiği durağan ve hareketli görüntülerin arasında geziniyor, meta-anlatıların yapısökümü ve hem teatral ortamda hem de daha geniş bir kapsamda geleneksel tarih yazım pratiklerinin dekolonize edilmesinden oluşuyor. Boğaziçi Üniversitesi'nde Tarih lisans eğitimini tamamladıktan sonra Karlsruhe Sanat ve Tasarım Üniversitesi’nden (HFG Karlsruhe) Medya Sanatları diploması aldı. Halen bu üniversitenin Açık Kaynak Merkezi'nde arşiv küratörü. Şu sıralar Hollanda'da Jan van Eyck Academie'de misafir sanatçı programındaki Büyükcoşkun, ‘90’lı yıllarda ortaya çıkan neoliberal şiddeti belgeleyen video arşivlerin, nasıl bir çoklu disiplinli, kolektif metodoloji ile açılabileceğine odaklanıyor
Pandeminin en hızlı olduğu dönemlerde, çok öğretici olacağını, bu felaketten gelecek için yararlanacağımızı düşünüyorduk. Gerçekten böyle mi oldu? Sonraki enfeksiyonlara hazır mıyız? Önümüzdeki süreçte hangi enfeksiyon ajanlarının salgın yapacağı düşünülüyor? Prof. Dr. Önder Ergönül, bu yönde yapılan çalışmaları ve hazırlıkları sunmak ve tartışmak üzere Loca’da bilim meraklılarıyla bir araya geliyor. Bilim Akademisi Konferansları kapsamında 16 Kasım Çarşamba günkü sunum, gelecek çalışmalar açısından aydınlatıcı ve yol gösterici olacak. Ergönül, pandemi sürecinde Lancet Komisyonu tedavi ve aşılar grubu üyesi olarak çalıştı. Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi (KUISCID) kurucu direktörü ve Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı’dır. Etkinlik herkese açık ve ücretsiz.