İlkeli Söz; Allah bir gözle bir göz arasına burun koymuş. Neden? Sağ göz sol gözü çıkarmasın diye! Uzakta arama, kendine bile nazarı değer insanın. Ondan sebep her daim mutluluğunu kendine bile söyleme.

Zincirlikuyu İSOV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, İstanbul'da bulunan Harem Köşkü’nü restore etmeye başladı. 

Proje kapsamında öğrenciler, uygulamalı olarak tarihi eserlerle mesleklerini uygulamalı bir şekilde öğrenme imkanı buluyorlar.

Meslek liselerinin önemi ülkemizde ve dünyamızda her geçen gün daha çok artıyor. Bu bağlamda bugün de İlkeli Köşeme tarihe liselilerin dokunuşu İle köşkte tarih kokan bir staj uygulamasının haberini sizlerle paylaşacağım.

‘Son yıllarda tarihi eserlere yönelik yürütülen restorasyon çalışmaları restoratörlük mesleğini öne çıkardı. Padişah Abdülaziz'in oğlu Veliaht Prens Yusuf İzettin Efendi'nin 1884 yılında yazlık av köşkü olarak inşa edilen Zincirlikuyu İSOV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin bugün bulunduğu alan 1923'te Cumhuriyetin ilanıyla yuva-okul olarak hizmet vermeye başladı. Şimdilerde ise öğrencileri okul alanının içinde bulunan tarihi Harem Köşkü'nü restore etmenin heyecanı sardı.

Zincirlikuyu İSOV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi İnşaat Teknik Öğretmeni Mustafa Bakan 6 yıldır atölyede restorasyon bölümü öğrencilerine eğitim veriyor.

Bakan, "Öğrencilerimiz son sınıfta restorasyon firmalarında staj yapıyorlar. 1 yıl süren bu staj sayesinde öğrencilerimiz burada öğrendiklerini pratikte sanat eseri değeri taşıyan binada uygulama imkânına sahip oluyorlar.

Teknik kısımlarını sahada görmüş oluyorlar. Topkapı Sarayı'ndan tutun da Yıldız Sarayı'na, restorasyonu devam eden tarihi köşklerde ve camilerde görev alan öğrencilerimiz var. Bir de üniversitede mimari restorasyon bölümlerine girebiliyorlar. Sahada uygulama fırsatı bularak bu da ciddi bir iş imkânı sunuyor diye ifade etti.

Köşkteki restorasyon çalışmasında görev alan 12'inci sınıf öğrencisi Mitatcan Ersoy, "Bu köşkte staj yapmak benim için çok büyük bir kazanç oldu. Tarihimize olan hayranlığım arttı.

Restorasyon dalında üniversite eğitimimi tamamladıktan sonra hep bu işi yapabilecek olmak beni çok heyecanlandırıyor" dedi. 12'nci sınıf öğrencisi Yusuf Can Yılmaz, "Derste öğrendiklerimin burada uygulamasını yapmak okuduğum bölüme olan sevgi ve saygımı artırdı" derken Ozan Kara, "Restorasyon bölümünü atölye günlerini iple çekiyorum.

Tarihe ve tarihi binalara karşı büyük bir ilgim var. İlerine bu restorasyon sektöründe çalışmak istiyorum" diye konuştu. 

Öğrenciler atölye günlerini çok sevdiğini söylediler. Özellikle kız öğrenciler için restorasyon mesleği çok cazip. Çünkü kızların elleri biraz daha hassas olduğu için bu meslekte büyük bir avantaj sağlıyor."

"Okulumuz içerisinde 3 tane tarihi köşk mevcut. Bunlar, av, yazlık ve kışlık köşk şeklinde. Abdülaziz Han'ın oğlu Yusuf İzzettin Paşa'nın köşkleri olarak bilinen bu tarihi yapılardan Harem Köşkü'nün (Yazlık Köşk) restorasyonu başladı. Bir firma tarafından yapılan restorasyonda okulun öğrencileri uygulamalı olarak staj yapıyor.

Kendi okulları içindeki bir köşkün restorasyonunda görev almak öğrenciler açısından çok önemli çünkü öğrencilerin hem tarihe hayranlığı artıyor, hem alanlarında uygulamalı olarak staj yapıyorlar hem de öğrendikleri bilgilerle iş bulma imkanı elde ediyorlar.’