Pasta herkesin damağını şenlendiren bir lezzet. Ama evde yapılan pastalarda aynı lezzeti yakalamak pek mümkün olmuyor.

Bu yüzden, Gazete Yazıyor okurları için işin ustası Hülya Bak’tan evde pastane usulü pasta yapmanın formüllerini adım adım öğrendik.

Pasta bir sanatsa, pasta ustaları birer sanatçı. Bu lezzetli eseri kim sevmez ki!

Doğum günlerinin, kutlamaların vazgeçilmezi, küçük büyük herkesin ağzını sulandıran bir lezzet. İftardan sonra yemek için de son derece güzel bir seçenek. Tabi böyle bir lezzeti evde yapmak hiç de kolay değil. Hatta çoğu zaman mutfak faciasıyla bile sonuçlanabiliyor. Ama her zaman pastaneden alma şansımız da olmuyor. Bu yüzden en iyi tarifi alabilmek için işin ustasına danıştık.

Hayri Pastanesi ustalarından Hülya Bak, sanatını Gazete Yazıyor için icra etti. Hülya usta, hem evde yapılabilecek en iyi pasta tarifini bize uygulamalı anlattı hem de bana küçük bir pastacılık tecrübesi yaşama fırsatı verdi.

İşte Hülya ustadan evde yapılabilecek en iyi pasta tarifi:

MALZEMELER

Keki için:

8 yumurta

225 gram şeker

170 gram un

20 gram kabartma tozu

10 gram vanilya

Yarım bardak su

Pastacı kreması için:
1 litre süt

220 gram şeker

60 gram un

2 yumurta sarısı

200 gram bitter

Yumurtanın beyazını ve sarısını ayırıyoruz. Şekerin yarısını sarısına, yarısını beyazına koyup önce beyazını çırpıyoruz. Sonra ayrı bir kapta sarısını çırpıyoruz. En son sarısına yarım çay bardağı kadar su ilave edip beyazını da ekliyoruz.
Kuru malzemeleri bir tarafa alıyoruz. Un, kabartma tozu ve kakao. Bunların hepsini birbirine karıştırıp, eleyip yumurtanın beyazı ve sarısına ilave ediyoruz. Çok hafif döndürme hareketleriyle karıştırıp, söndürmeden yağlı kağıt serili çember kalıba döküyoruz. 170 derece fırında 40 dakika pişiriyoruz. Kekimiz hazır.

Sonrasında kremaya 1 litre süt, 220 gram toz şeker, 60 gram un, 2 yumurta sarısı, 200 gram bitter çikolata ilave ediyoruz. Önce sütü, unu ve şekeri karıştırıyoruz. Hemen akabinde yumurtasını da ekleyip kaynama işlemi bittikten sonra çikolatasını atıp sıcaklığıyla eritiyoruz.
 

Kekimizi 3’e bölüyoruz. 

İlk iki kata pastacı kreması sürüyoruz.

İki katı üst üste koyduktan sonra, doğranmış çilekleri bol bol diziyoruz. 

Daha sonra çileklerin üzerine çok kalın olmayacak şekilde krem şanti sürüyoruz. 

Kekin son katını da yerleştirdikten sonra pastamızı krem şanti ile kaplıyoruz.

Şanti sıvama kısmında ben de amatörce bir çaba gösteriyorum.

Pastayı süsleme kısmında Hülya usta dışı için parçalanmış Antep ve yer fıstığını kulansa da evde bunu yapmak maliyetli olabilir. Bu nedenle ister direkt meyvelerle, ya da hazır satılan süslemelerle pastanızı süsleyebilirsiniz.